Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας

levanta_0
Η λεβάντα θεωρείται η βασίλισσα των βοτάνων, κυρίως για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, αλλά και για το χρώμα και την υπέροχη ομορφιά της.
Πρόκειται για έναν αειθαλή θάμνο που φτάνει μέχρι 80 εκατοστά με στενά γκριζοπράσινα φύλλα και με ανθοφόρους βλαστούς να καταλήγουν σε ταξιανθία τύπου στάχεος με λιλά ανθάκια.
Υπάρχουν τρία είδη λεβάντας που καλλιεργούνται περισσότερο, με πιο διαδεδομένη τη στενόφυλλη λεβάντα (Lavandula angustifolia),που είναι η πιο μυρωδάτη ποικιλία και παράγει το καλύτερο αιθέριο έλαιο.
Το λάδι αυτό έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Η ονομασία της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare που σημαίνει πλένω, επειδή οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν άνθη λεβάντας για την ταρίχευση, για τον αρωματισμό των νερών των λουτρών τους και των χώρων τους. Τη συνήθεια αυτή λέγεται ότι την πήραν από τους αρχαίους Έλληνες.
Με πάνω από 150 δραστικά συστατικά, η λεβάντα αποδεικνύει τις θεραπευτικές της ιδιότητες στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, των πονοκεφάλων, του πονόδοντου της κατάθλιψης, του εκνευρισμού και της μείωση του άγχους. Επίσης,θεωρείται ότι ενεργεί κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας.
Παράλληλα, το αιθέριο έλαιο έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα αδιάλυτα πάνω στο δέρμα. Ιδανικό σε κοψίματα, σε τσιμπήματα κουνουπιών, σε δερματίτιδα και φλεγμονές του δέρματος.
Ακόμα έχει αναπλαστικές ιδιότητες και σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια και καλλυντικά, μπορεί να βοηθήσει στην αισθητική περιποίηση του προσώπου και του σώματος.
Χρησιμοποιείται ακόμα στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και την φαρμακοποιία.
Πηγή: mothersblog.gr