Λαϊκή Αγορά Αγ. Δημητρίου: Καιρός να γίνουν τα αυτονόητα, αλλιώς να παρέμβει το Τμήμα Περιβάλλοντος


  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ

Στην αιχμή της τουριστικής περιόδου με τις χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, οι κοινόχρηστοι χώροι της πόλης μας δεν έχουν την εικόνα που ταιριάζει σε ένα Ευρωπαϊκό τουριστικό νησί της φήμης της Ρόδου αλλά ούτε και υπακούουν στους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και σεβασμού του περιβάλλοντος.

  Μετά από πολλές παρακλήσεις συμπολιτών μας αναφερόμαστε για μια ακόμα φορά στον υπαίθριο χώρο της λαϊκής αγοράς Αι- Δημήτρη.   Οι παρακείμενοι χώροι ιδίως  μπροστά από το Ιταλικό νεκροταφείο έχουν πολλά σκουπίδια κυρίως από λευκά καπάκια και δοχεία των ψαράδων ενώ μέσα  στο ρέμα του Ροδινιού βρίσκονται κάθε είδους σκουπίδια από τους παραγωγούς και πολίτες που αδιαφορούν πού πετούν τα σκουπίδια τους.

Εκτός της εκτεταμένης ρύπανσης, της ακαλαισθησίας και της αισθητικής προσβολής, τα απορρίμματα  αυτά είναι πολλαπλά επικίνδυνα αφού θα καταλήξουν στη θάλασσα με όλες τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, την πανίδα της θάλασσας,  την αλιεία και την οικονομία των νησιών, αλλά και σε εμάς αφού μέσω της τροφικής αλυσίδας τα πλαστικά αυτά θα καταλήξουν στο πιάτο μας.    

  Η Δημοτική Υπηρεσία Καθαριότητας φαίνεται να μη μπορεί προληπτικά να επέμβει για να μη ρυπαίνονται οι γύρω χώροι της Λαϊκής Αγοράς αλλά και κατασταλτικά φαίνεται να μη εφαρμόζει τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Ρόδου που η ίδια εκπόνησε (άρθρο 20 – Λαϊκές Αγορές). Από την άλλη πλευρά οι ίδιοι οι παραγωγοί και μικροπωλητές πρέπει να αναλάβουν – ή να υποχρεωθούν να αναλάβουν – τις ευθύνες που τους αναλογούν για την καθαριότητα του χώρου.    

  Όμως αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται και δημιουργεί κινδύνους, προσβάλλει τους κατοίκους και εκθέτει τη Ρόδο στα μάτια χιλιάδων τουριστών. Πρέπει άμεσα να παρθούν κάποια μέτρα, να καθαρισθούν οι τριγύρω χώροι, να γίνουν συστάσεις στους παραγωγούς και να γίνεται κάποια επίβλεψη για όσο χρόνο λειτουργεί η αγορά. Είναι καιρός σε αυτό το νησί να γίνουν τα αυτονόητα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρέμβει το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble