«Το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο…» Γράφει η παιδοψυχολόγος Παυλίδη Σοφία, MSc

«Το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο…» Γράφει η παιδοψυχολόγος Παυλίδη Σοφία, MSc
Κάποιοι γονείς όταν απογοητεύονται από την «κακή» συμπεριφορά των παιδιών τους χρησιμοποιούν την χειροδικία, αυτό που λέμε «ξύλο», διότι νιώθουν ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξουν την συμπεριφορά τους. Η αλήθεια όμως απέχει πολύ από αυτήν την πεποίθηση. Το ξύλο δεν αλλάζει την συμπεριφορά ενός παιδιού. Την σταματάει, αλλά για λίγο. Ύστερα από ένα διάστημα, το παιδί θα συμπεριφερθεί πάλι άσχημα, και τότε ο γονιός τι θα κάνει; Θα  χειροδικήσει ξανά;  Πώς θα σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος;
Η παιδοψυχολογία σε αυτά τα θέματα είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν αρκετές στρατηγικές τις οποίες μπορεί ένας γονιός να υιοθετήσει πριν καταφύγει στην τιμωρία. Αν τελικά αποφασίσετε να τιμωρήσετε το παιδί σας, μην το δείρετε. Το ξύλο δεν μαθαίνει στα παιδιά να σκέφτονται πώς να πάρουν μια καλύτερη απόφαση ως προς το πώς να συμπεριφέρονται. Το μόνο που τους μαθαίνει είναι να σας φοβούνται και να θυμώνουν με εσάς. Ο απώτερος στόχος της πειθαρχίας είναι να κάνετε το παιδί να θέλει να συμπεριφέρεται σωστά, όχι απλά να φοβάται μην το δείρετε.
 Επίσης, με το να χειροδικούμε στο παιδί μας, του δίνουμε  κακό παράδειγμα για μίμηση. Σκεφτείτε το εξής: Πώς γίνεται να ζητάμε από ένα παιδί να μην είναι επιθετικό  και να μην δέρνει  τον συμμαθητή του όταν τον θυμώνει , την ίδια στιγμή που εσείς οι γονείς του, όταν θυμώνετε μαζί του, το χτυπάτε;  Δηλαδή, για την μαμά και τον μπαμπά επιτρέπεται  να «εκτονώνουν» έτσι τον θυμό τους, ενώ για το παιδί δεν επιτρέπεται; Αυτές οι αντιφατικές συμπεριφορές το μόνο που καταφέρνουν είναι να μπερδεύουν τα παιδιά ως προς το πώς είναι σωστό να φέρονται όταν βρίσκονται σε ψυχική φόρτιση.
 Αν μέχρι τώρα διαχειριζόσασταν τις εντάσεις με το παιδί σας χειροδικώντας πάνω του, κάντε συμφωνία με τον εαυτό σας να σταματήσετε. Αυτό για να το πετύχετε θα χρειαστεί πολύ σκέψη και αυτοέλεγχος από την πλευρά σας, όμως είναι μια συνήθεια που αξίζει να αλλάξετε, ώστε και εσείς να διαχειρίζεστε καλύτερα τον θυμό σας, και το παιδί σας να μην εκτίθεται σε αυτού του είδους τις τακτικές  διαπαιδαγώγησης. Ο στόχος πρέπει να είναι  να μεγαλώσουν τα παιδιά μας χαρούμενα, ασφαλή και πειθαρχημένα, χωρίς να τα χτυπάμε.

Pin It on Pinterest