Κρούγκμαν: «Πρόκειται για μία προδοσία όλων όσων αντιπροσωπεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο»


Ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε νέο άρθρο του με τίτλο «Σκοτώνοντας το ευρωπαϊκό πρότζεκτ» υποστηρίζει πως η πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα είναι αυτή που οδηγεί σε αδιέξοδο την Ευρωζώνη.

Ας υποθέσουμε ότι θεωρείτε τον Τσίπρα έναν ανίκανο πολιτικό. Ας υποθέσουμε πως θέλετε να δείτε τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείπει την εξουσία. Ας υποθέσουμε ακόμα πως καλωσορίζετε την προοπτική να διώξετε αυτούς τους ενοχλητικούς Ελληνες έξω από το ευρώ.
Ακόμα και αν όλα αυτά είναι αλήθεια, αυτή η λίστα με τα αιτήματα του Eurogroup είναι μία τρέλα. Το hashtag ThisIsACoup έχει απόλυτο δίκιο. Αυτό ξεπερνάει τα όρια της εκδικητικότητας, της απόλυτης καταστροφής της εθνικής κυριαρχίας, και μάλιστα χωρίς καμία ελπίδα ανακούφισης. Είναι προφανώς μια πρόταση, την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί. Πρόκειται για μία προδοσία όλων όσων αντιπροσωπεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο.
Μπορεί κάτι να σώσει την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού; Ο Mario Draghi προσπαθεί να επαναφέρει κάποια λογική, ο Ολάντ στο τέλος δείχνει πως κάνει πίσω απέναντι στο ηθικό παιχνίδι της Γερμανίας στην οικονομία, το οποίο απέτυχε παταγωδώς. Ποιος θα εμπιστευθεί ξανά την Γερμανία και θα πιστέψει πως μπορεί να έχει καλές προθέσεις;

Κατά ένα τρόπο, τα οικονομικά ζητήματα έρχονται δεύτερα. Αλλά, ας είμαστε ξεκάθαροι: αυτό που μάθαμε τις τελευταίες εβδομάδας είναι πως το να είναι μέλος της Ευρωζώνης σημαίνει πως οι πιστωτές σου μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σου, αν εσύ απομακρυνθείς από τη γραμμή. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες λιτότητας. Είναι αλήθεια πως η επιβολή σκληρής λιτότητας χωρίς την ελάφρυνση του χρέους είναι μια καταδικασμένη πολιτική, ακόμα και αν η χώρα στην οποία επιβληθεί δείξει μεγάλη προθυμία να δεχθεί αυτήν την μεγάλη ταλαιπωρία. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ακόμη και μία απόλυτη ελληνική συνθηκολόγηση θα οδηγούσε σε ένα αδιέξοδο.

Μπορεί η Ελλάδα να τα καταφέρει σε μια επιτυχημένη έξοδο; Η Γερμανία θα προσπαθήσει να εμποδίσει την ανάκαμψη της; (Συγγνώμη, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να το θέσουμε τώρα.)
Το ευρωπαϊκό σχέδιο – ένα έργο που πάντα υποστήριζα – δέχθηκε ένα φοβερό, ίσως μοιραίο χτύπημα. Και ό,τι και αν νομίζετε για τον ΣΥΡΙΖΑ , ή την Ελλάδα, δεν ήταν οι Έλληνες που το έκαναν.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble