Κρεμαστινός : Επίκαιρη ερώτηση για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Νοσ. Ρόδου


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ρόδου, επανερχόμενος και στο ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου το οποίο, στο σύνολό του, εμφανίζει επικίνδυνη μείωση της ικανότητάς του να αντιμετωπίζει επείγουσες για την υγεία και τη ζωή των πολιτών καταστάσεις.

Η Επίκαιρη Ερώτηση του Δημήτρη Κρεμαστινού έχει ως εξής:

­­­ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

21.03.2016

Αρ. Πρωτ.: 686/21/3/16

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

 

ΘΕΜΑ:  Η κατάρρευση και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ρόδου

 

Μετά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μου για τη δυσλειτουργία του αιμοδυναμικού και της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου, εδόθη η εντύπωση ότι λόγω της έμφασης στο καρδιολογικό παραγνωρίζονται τα προβλήματα του υπόλοιπου Νοσοκομείου. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που μου απέστειλε ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Ρόδου. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«…Αν δεν στελεχωθεί το ΤΕΠ το οποίο καλύπτει τις βασικές ανάγκες περίθαλψης μεγάλης γκάμας περιστατικών, από τον εμφραγματία και τον πολυτραυματία μέχρι τον ψυχιατρικό ασθενή αλλά και πλήθος περιστατικών πρωτοβάθμιας φροντίδας που καταφεύγουν στο Τμήμα γιατί απλά δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε, δεν πρόκειται ούτε το Αιμοδυναμικό να στεριώσει ούτε και κανένα άλλο τμήμα.

Για τον λόγο αυτό αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε το νοσοκομείο της Ρόδου στείλτε γιατρούς. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 3 παθολόγους αποκλειστικά για το ΤΕΠ και 2 ακόμη Παθολόγους για τις Παθολογικές Κλινικές. Επίσης χρειαζόμαστε 2 χειρουργούς ακόμη για το ΤΕΠ. Επίσης χρειαζόμαστε ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό, να έχουμε ακόμη μια νοσηλεύτρια ή νοσηλευτή σε κάθε βάρδια όπως επίσης και ένα διοικητικό υπάλληλο σε κάθε βάρδια για να λειτουργήσουμε το τμήμα διαλογής και την γραμματεία του ΤΕΠ για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο.

Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε, αυτά πρέπει να ζητήσετε. Και την επόμενη φορά που θα έρθετε στη Ρόδο σας προσκαλώ να επισκεφθείτε το ΤΕΠ και να δείτε από κοντά την κατάσταση.

Και σαν καρδιολόγος που είστε θυμηθείτε ότι εμείς που δουλεύουμε στο ΤΕΠ είμαστε οι πρώτοι που βλέπουμε το έμφραγμα. Η επιβίωση αυτών των ασθενών κυρίως εξαρτάται από την έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Αν δεν υπάρχει καλά στελεχωμένο ΤΕΠ με εκπαιδευμένο προσωπικό οι ασθενείς αυτοί μπορεί και να μην φτάσουν ποτέ στο αιμοδυναμικό εργαστήριο.»

Επειδή, πράγματι, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι η πρώτη γραμμή μάχης της ιατρικής περίθαλψης,

 

ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:

 

  1. Τι προτίθεστε να πράξετε άμεσα για την κάλυψη των αναγκών του ΤΕΠ του Νοσοκομείου ώστε να φτάσει να λειτουργεί με ασφάλεια για τα επείγοντα περιστατικά που δέχεται;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η απόσπαση των 2 εκπαιδευμένων ιατρών που έχουν ζητηθεί για την επαναλειτουργία του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου Ρόδου;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Δημήτρης Kρεμαστινός

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια