«Το τέλος διανυκτέρευσης είναι ένα νέο χαράτσι, που στρέφεται εναντίον του τουρισμού μας»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην κυβέρνηση, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει για την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι σχεδίαζε να επιβάλλει το συγκεκριμένο φόρο από πέρυσι και ότι είχε στοχοποιήσει τον τουρισμό από την πρώτη στιγμή.

Επισήμανε ότι τον περασμένο Απρίλιο, είχαν γίνει και οι πρώτες διαρροές από την κυβέρνηση για την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια προκειμένου, όπως έλεγαν, να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.

Τελικά και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ καταργήθηκαν και το τέλος διανυκτέρευσης επιβάλλεται.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις στον τομέα του τουρισμού, δημιουργούν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στον ελληνικό τουρισμό, κάτι που μεσοπρόθεσμα ή και βραχυπρόθεσμα θα μεταφραστεί σε απώλεια δημοσίων εσόδων.

Αναφερόμενος στο θέμα της επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης και απευθυνόμενος στον Αν. Υπουργό Οικονομικών, κ. Αλεξιάδη, ο κ. Κόνσολας τόνισε:

«Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα κεφαλικό φόρο και άδικο.

Γιατί δεν είναι όλα ίδια τα ξενοδοχεία τριών ή τεσσάρων αστέρων, κύριε Υπουργέ, για τα οποία προβλέπεται φόρος 1,5 ευρώ και 3 ευρώ αντίστοιχα. Άλλα εισπράττουν 50, άλλα 20 ευρώ. Αυτός που εισπράττει περισσότερα ενδεχομένως να μπορεί να καταβάλλει το τέλος, αυτός, όμως, που εισπράττει λιγότερα, δεν μπορεί.

Άλλο είναι ένα ξενοδοχείο 3 ή 4 αστέρων στη Σαντορίνη, ή ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην κατηγορία 4 κλειδιών που επιβαρύνεται με ένα ευρώ και άλλο ένα αντίστοιχο ξενοδοχείο ή ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου ή σε μια άλλη περιοχή.

Είναι δίκαιος αυτός ο οριζόντιος κεφαλικός φόρος; Τι λέτε;

Επίσης τίθεται το ζήτημα: πως και από ποιον θα καταβάλλεται αυτός ο νέος φόρος; Θα καταβάλλεται από τον πελάτη ξεχωριστά ή θα συμπεριλαμβάνεται στην χρέωση και πως θα γίνεται ο έλεγχος;»

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναζητήσει τα 74 εκ. ευρώ που περιμένει να εισπράξει από το νέο αυτό φόρο, από τους ελέγχους για την παράνομη ενοικίαση και εκμετάλλευση κατοικιών, από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα. Το ποσό στο οποίο εκτείνεται η φοροδιαφυγή σε αυτό το πεδίο, υπερβαίνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Θα μπορούσατε εκεί να αναζητήσετε έσοδα και όχι να επιβάλλεται ένα νέο χαράτσι.

Μη μου πείτε ότι δεν μπορείτε να διενεργήσετε ελέγχους. Γνωρίζω ότι ο ΣΕΤΕ έχει παραδώσει στοιχεία στο Υπουργείο για περιπτώσεις λειτουργίας παράνομων καταλυμάτων, που προέκυψαν μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει τους τελευταίους 15 μήνες και τι αποτελέσματα απέδωσαν;

Προφανώς οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα κινούνται σε μηδενικό επίπεδο, για αυτό και φορολογείτε τη νόμιμη επιχείρηση και κυρίως τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση», τόνισε ο κ. Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας:

«Η Ελλάδα έχει, πλέον, το ακριβότερο τουριστικό πακέτο, είναι μια επιλογή που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια επιλογή που θα πληρωθεί ακριβά στο άμεσο μέλλον. Η αγορά συνηθίζει να λειτουργεί αυτοματοποιημένα, αργά ή γρήγορα θα αναζητήσει φθηνότερους προορισμούς.

Και το κόστος θα είναι βαρύ για τον τουρισμό μας.

Όχι βέβαια για τους μεγαλοξενοδόχους, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων, των μικρών, μεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων.

Θα χαθούν και δημόσια έσοδα αλλά και θέσεις εργασίας σε ένα επάγγελμα που χαρακτηρίζεται από εποχικότητα.

Δεν ξέρω αν έχετε και εσείς αυταπάτες, κύριε Υπουργέ, ή ψευδαισθήσεις ότι επιβάλλετε φόρους στους πλούσιους και στους έχοντες.

Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν ανήκουν ούτε στους πλούσιους ούτε στους έχοντες».

Pin It on Pinterest