«Ο ΕΟΠΥΥ οδηγείται σε εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων του και σε στάση πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς»


ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Ο ΕΟΠΥΥ οδηγείται σε εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων του και σε στάση πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς»
Με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ., κ. Μάνος Κόνσολας, ζητά να πληροφορηθεί τον ακριβή αριθμό των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΟΠΥΥ καθώς και αν επαρκούν για να γίνει η προγραμματισμένη καταβολή των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς για το μήνα Μάρτιο.
Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρεται στην έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών περί εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΟΠΥΥ που ενδέχεται να οδηγήσει σε στάση πληρωμών, λόγω και της καθυστέρησης στην καταβολή της δόσης από τη δανειακή σύμβαση της χώρας με τους εταίρους της.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας καλεί την κυβέρνηση «να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί προκαλεί ανησυχία και αναστάτωση στους φαρμακοποιούς προς τους οποίους ήδη υπάρχουν οφειλές προηγούμενων μηνών του ΕΟΠΥΥ».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Η εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΟΠΥΥ και η στάση πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς, οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και προβλήματα»

Κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία για την εξάντληση των ταμειακών αποθεμάτων του ΕΟΠΥΥ και την επικείμενη αδυναμία του οργανισμού να καταβάλει τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς.
Επισημαίνω ότι ήδη υπάρχουν οφειλές μηνών του ΕΟΠΥΥ σε φαρμακοποιούς, οι οποίοι με τη σειρά τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα εξόφλησης των οφειλών τους στους προμηθευτές φαρμάκων.
Ο χρόνος πίστωσης που δίνεται από τους προμηθευτές προς τα φαρμακεία είναι περιορισμένος και δεν λαμβάνει υπόψιν του την καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία οι φαρμακοποιοί και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το κυρίαρχο ζήτημα, όμως, που προκαλεί ανησυχία είναι μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, λόγω της εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων και μιας ενδεχόμενης καθυστέρησης στην καταβολή της δόσης που προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση της χώρας με τους εταίρους της.
Το ενδεχόμενο αυτό, προκαλεί, ήδη, αναστάτωση και ανησυχία στους φαρμακοποιούς και ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τις επόμενες μέρες.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή και αν επαρκούν για την προγραμματισμένη καταβολή των οφειλομένων στους φαρμακοποιούς τον επόμενο μήνα;
2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του ΕΟΠΥΥ για την καταβολή των οφειλομένων στους φαρμακοποιούς;
Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

 

 

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια