Απειλή για τη Γη αποτελούν οι μακρινοί κομήτες «Κένταυροι» του διαστήματος!


Γιγαντιαίοι κομήτες που κινούνται στα πέρατα του διαστήματος και αποκαλούνται από την επιστημονική κοινότητα «Κένταυροι», αλλά και κοντινοί αστεροειδείς, συνιστούν απειλή για τη Γη, σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με νεώτερη έκθεση επιστημόνων.
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες τεράστιοι κομήτες στα απώτατα όρια του ηλιακού συστήματός μας, επισημαίνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Astronomy & Geophysics. Οι κομήτες αυτοί, που έχουν ονομαστεί «Κένταυροι», ακολουθούν ασταθείς τροχιές και ορισμένες φορές διασταυρώνονται με την πορεία των μεγάλων πλανητών, του Δία, του Κρόνου, του Ουρανού και του Ποσειδώνα, οι οποίοι αποδεικνύεται ότι συνθέτουν μία φυσική «ασπίδα» για τον πλανήτη μας.
Ωστόσο, λόγω της βαρυτικής έλξης των πλανητών αυτών, οι κομήτες μπορεί καμιά φορά να αλλάξουν πορεία και να βρεθούν στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα που περιλαμβάνει τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη, τον Άρη και τη ζώνη των αστεροειδών. Ο κίνδυνος ένας κομήτης διαμέτρου 100 χιλιομέτρων να διασταυρωθεί με την τροχιά της Γης, υπολογίστηκε από τον Μπιλ Νάπιερ του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ: αυτό μπορεί να συμβεί 1 φορά κάθε 40.000-100.000 χρόνια.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια