Διέσχισε κολυμπώντας το Αιγαίο για να σωθεί και τώρα ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς του Ρίο


Πριν από επτά μήνες, η Γιούσρα Μαρντίνι κολυμπούσε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου για να ξεφύγει από τον πόλεμο στη Συρία, μαζί με την αδερφή της. Σήμερα προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Το ταλέντο της στο κολύμπι ήταν αυτό που έσωσε τη ζωή της αλλά και περίπου άλλων 20 προσφύγων.
Η 18χρονη κολυμβήτρια ήταν κάτι σαν… τοπική σταρ στην κολύμβηση στη χώρα της, καθώς συμμετείχε σε αρκετούς αγώνες και είχε πολλές προοπτικές. Το ίδιο και η αδερφή της.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος οι γονείς τους προσπάθησαν να τις κρατήσουν μακριά από τις εμπόλεμες ζώνες όμως γρήγορα έγινε φανερό ότι δεν μπορούσαν να ξεφύγουν και η παραμονή τους ήταν επικίνδυνη.
giousra_2.jpg
Η χαριστική βολή ήρθε όταν το σπίτι τους στη Δαμασκό καταστράφηκε. Η οικογένεια έφυγε από τη χώρα στις αρχές Αυγούστου. Μπήκε σε μια από τις βάρκες των διακινητών στα τουρκικά παράλια και κατευθύνθηκε προς τη Λέσβο μαζί με άλλους 20 πρόσφυγες.
Στα μισά της διαδρομής η μηχανή της βάρκας χάλασε, κινδυνεύοντας να βουλιάξει το πλοιάριο. Οι δύο αδελφές, οι μόνες που ήξεραν κολύμπι, βούτηξαν στο νερό και κατεύθυναν την βάρκα προς τη στεριά κρατώντας την παράλληλα στην επιφάνεια…
Μετά την ηρωική τους πράξη οι δύο αδερφές συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία, διασχίζοντας άλλες πέντε χώρες με τα πόδια.
Στην επικίνδυνη διαδρομή ήρθαν αντιμέτωπες με πολλά προβλήματα. Τους συνέλαβαν στα σύνορα και τους έκλεψαν, αλλά παρ’ όλα τα προβλήματα έμειναν δυνατές και συνέχισαν το ταξίδι τους.
Μετά από 35 μέρες έφτασαν τελικά στον προορισμό τους και πλέον ζουν με ασφάλεια, μαζί με τους γονείς τους στο Βερολίνο.
Η τύχη τα ‘φερε έτσι και η Γιούσρα γνώρισε έναν προπονητή κολύμβησης στην τοπική ομάδα ο οποίος αναγνώρισε το ταλέντο της και πλέον την προπονεί καθημερινά.
gioysra_4.jpg
Ο στόχος της Μαρντίνι αρχικά ήταν να διεκδικήσει τη συμμετοχή για τους Ολυμπιακούς του 2020 στο Τόκιο, όμως ο προπονητής της πιστεύει ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μέσω της ομάδας προσφύγων που θα συγκροτήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
Η Επιτροπή θα διαλέξει 5-10 αθλητές από τους πρόσφυγες γι’ αυτό και η Γιούσρα προπονείται καθημερινά πολύ σκληρά, παράλληλα με τα μαθήματά της, ενώ έχει λάβει και υποτροφία από την Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχοντας χάσει τα πάντα και μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι πλέον η Γιούσρα είναι αισιόδοξη για το μέλλον κι ελπίζει ότι με το παράδειγμά της θα δώσει δύναμη στους υπόλοιπους πρόσφυγες.
final_giousra.jpg

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια