F – 15 των ΗΠΑ με ελληνικά F -16 στη Σούδα – Φωτογραφίες από την κοινή εκπαίδευση

Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Με δεκάδες πλήρως ”επιχειρησιακές” εξόδους στο ενεργητικό τους – τουλάχιστον 14 κάθε μέρα – συνεχίζουν την συνεκπαίδευσή τους με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, κλιμάκιο 12 μαχητικών αεροσκαφών F-15E Strike Eagle της Αεροπορίας των ΗΠΑπου εδρεύει στην Ευρώπη (USAFE) και φιλοξενείται στην Σούδα, από τις 13 Φεβρουαρίου ως και τις 4 Μαρτίου 2014.

Τα αμερικανικά F-15E – που στις 26 και 27 Φεβρουαρίου κάνουν άσκηση με σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού – συνεκπαιδεύονται με ελληνικά αεροσκάφη από όλες σχεδόν τις Μοίρες της Π.Α. – πιο πολύ ωστόσο με τα F-16C/-D Block 52 Ρlus της Σούδας. Οι αμερικανοί έχουν ενθουσιαστεί, όπως μας λένε στελέχη του ΓΕΑ και του ΑΤΑ ,  με το πρόγραμμα στην Ελλάδα , αφού τα ”πακέτα” COMAO αποτελούνται από αεροσκάφη διαφόρων τύπων  αλλά και λόγω της πολυπλοκότητας των αποστολών που σχεδιάζονται και τους δίνονται για εκτέλεση. Όπως ενθουσιασμένοι  είναι  με το υπόλοιπο ”σέρβις” από τις μονάδες ραντάρ, την φιλοξενία στο Νατοϊκό Πεδίο Βολής Κρήτης αλλά και τον …καιρό! Τα σενάρια καλύπτουν όλα τα είδη των αποστολών (αέρος – αέρος, αέρος – εδάφους, συνοδεία, καταστολή αεράμυνας  κλπ) όπως και την εκτέλεση βολών με αδρανή όπλα.

Λείπει (ακόμα…) το Αν. Αιγαίο…

Τα σενάρια μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί σε πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας και γενικά του FIR Aθήνας, αν και έχουν αποφύγει να πάνε σε περιοχές του Αν. Αιγαίου… Συνεκπαιδεύσεις έχουν γίνει στο Κεντρικό Αιγαίο, μέχρι την Σκύρο, την νότιο Πελοπόννησο, το Μυρτώο Πέλαγος (όπου τα F-15 της USAFE έκαναν  βολές με βόμβες χωρίς γόμωση στο ΠΒ Καράβια), στο Κρητικό Πέλαγος και στο ν.Ιόνιο Πέλαγος. Ίσως την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στην Συνέντευξη Τύπου που διοργανώνεται στην 115 Π.Μ. , να μάθουμε αν στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και αποστολές στο Αν. Αιγαίο…
Ήδη στην Σούδα εκτός από τα 12 F-15 ήρθε και ένα ”ιπτάμενο τάνκερ” KC-135 το οποίο στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης έκανε ανεφοδιασμούς ελληνικών F-16 στο Κρητικό Πέλαγος και στην νότιο Πελοπόννησο.

Τα ελληνικά κέρδη 
Ήταν μια ελληνική απαίτηση στο πρόγραμμα για να διατηρούν οι πιλότοι μας την εκπαίδευσή τους σε μια δυνατότητα που δεν διαθέτει η Π.Α.Εκτός απ’ο το άμεσο αυτο ”κέρδος” θεωρείται από το ΓΕΑ ως μεγάλη επιτυχία η απόκτηση εμπειρίας από τις κοινές αποστολές ιδιαίτερα μάλιστα με τη συμμετοχή τόσου μεγάλου, σχετικά,  αριθμού αμερικανικών μαχητικών σε καθημερινή βάση για 3 εβδομάδες. Παράλληλα, η συγκεκριμένη δραστηριότητα, στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας, αποτελεί μέρος  της γενικότερης πολιτικής του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ για μεγιστοποίηση  των διμερών και πολυμερών συνεκπαιδευσεων και συνεργασιών στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο όταν προγράμματα εκπαιδεύσεων/συνεκπαιδεύσεων   διαμορφώνονται <<α λα κάρτ>>, με βάση τις ανάγκες και του φιλοξενούμενου συντελώντας στην προώθηση της στρατιωτικής διπλωματίας και της διεθνούς επιρροής της χώρας.

Προσωπικό 258 ατόμων 

Το αμερικανικό κλιμάκιο αποτελούν 258 άτομα προσωπικό – πιλότοι, τεχνικοί και διοικητικής μερίμνης.Τα 12 μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle ανήκουν στην 494η Μοίρα Μαχητικών (494th Fighter Squadron) της 48ης Πτέρυγας Μαχητικών (48th Fighter Wing «Statue of Liberty») με έδρα στη βρετανική αεροπορική βάση (RAF) Lakenheath, στο Suffolk της Αγγλίας. Στην Σούδα εδρεύουν στο αμερικανικό σκέλος της βάσης.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι από τις δραστηριότητες των αμερικανικών μαχητικών F-15E Strike Eagle στην αεροπορική βάση της Σούδας (115 ΠΜ)  και μας δόθηκαν από το Γραφείο Τύπου της  Πολεμικής Αεροπορίας.

πηγή: onalert.gr

Pin It on Pinterest