Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία. Με ΝΟΤΑΜ ζητά αποστρατικοποίηση της Κάσου


Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία. Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια είναι τουρκικά, βάζουν στο στόχαστρο και τα Δωδεκάνησα και στήνουν «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α5446/16 με την οποία ισχυρίζεται ότι 1 εκ των 3 περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 και συγκεριμένα η περιοχή Νότια της ΚΑΣΟΥ αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.

Το κείμενο της ΝΟΤΑΜ που αποτελεί μια ακόμη ένδειξη πως οι Τούρκο έχουν εισέλθει σ΄ ένα δρομο που στο τέλος του θέλουν να οδηγήσει σε μια ελληνοτουρκική κρίση.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε ένα παραλήρημα μίλησε για τουρκικό έδαφος στα Ίμια.

«Η χώρα μας δεν έχει αλλάξει την πολιτική της για τις βραχονησίδες. Το Καρντάκ (Ίμια) είναι τουρκικό έδαφος. Όσο κυβερνάμε δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας τόσο στο νομικό όσο και στο de facto καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.»

“Δεν αποδεχόμαστε την υπάρχουσα κατάσταση” είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ανοίγοντας ξανά διάπλατα το θέμα του καθεστώτος των βραχονησίδων. Η Τουρκία αμφισβητεί ότι μαζί με τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν και οι ακατοίκητες νησίδες και τις διεκδικεί ανοιχτά από την ελληνική πλευρά.

Είναι μια δήλωση που έρχεται σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν, τόσο για τη συνθήκη της Λωζάνης και την Κύπρο, αλλά και για το καθεστώς των νησιών, ένα θέμα για το οποίο και η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα.

Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά και τις βραχονησίδες του Αιγαίου, απαντά το ΥΠΕΞ

Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου όπως και το νομικό καθεστώς που τα διέπει είναι αδιαμφισβήτητη τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην προκλητική δήλωση του Τσαβούσογλου για τα Ίμια.

Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι: «Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Οι συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις τέθηκαν και στην τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η ίδια λίγο αργότερα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, κ. Ερντογάν.

madata.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble