Αυτή είναι η μόνη κάτοικος της Κινάρου που εντόπισε τα συντρίμμια του Agusta Bell


Στα 70 της. Κτηνοτρόφος και καλλιεργήτρια. Η μοναδική κάτοικος στο μέχρι πρότινος άγνωστο μικρό νησί, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Στο νησί της Κινάρου. Μέχρι που η ίδια αποτέλεσε την μοναδική μάρτυρα που αντίκρισε τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού Agusta Bell που συνετρίβη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία νοτιοδυτικά του νησιού. Έκτοτε το τηλέφωνό της δεν έχει σταματήσει να χτυπά, ενώ και η ίδια συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό της τρίτης σωρού.

AdTech Ad

«Με πήραν τηλέφωνο από το Πεντάγωνο και αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω σε χαράδρες. Σε μια από αυτές βρήκα τα συντρίμμια και είδα έναν απανθρακωμένο άνθρωπο», είπε στο NEWS 247 η Ειρήνη Κατσοτούρχη.

«Έχω σοκαριστεί Ράγισε η καρδιά μου, όταν είδα τα συντρίμμια. Παρακαλούσα τον Θεό μη τυχόν έχουν πάθει κακό τα παιδιά που ήταν στο ελικόπτερο. Δυστυχώς, λίγη ώρα αργότερα, ήρθαμε αντιμέτωποι με την αλήθεια», δηλώνει η ίδια, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου νεκρού νεκρού.

Η κα Κατσοτούρχη εγκαταστάθηκε στο νησί μαζί με το σύζυγό της Μικέ, ο οποίος πέθανε στις 10 Ιουνίου του 2013. Κράτησε την υπόσχεσή που είχε δώσει στον πατέρα της, ότι μια μέρα θα επιστρέψει στην Κίναρο, όπου βρισκόταν το πατρικό της. Σήμερα ζει εκεί με τα ζώα της και παρέα με την γαλήνη του νησιού. Την επισκέπτεται συχνά ο γιος της, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια και συγγενείς της ζουν Κάλυμνο. Ένα μάλιστα από τα τρία παιδιά της ζει στην Αυστραλία. Άλλωστε και το ίδιο το ζεύγος Κατσοτούρχη ζούσε για χρόνια ως μετανάστες στην Αυστραλία. Εκείνη οικοκυρικά και εκείνος χτίστης. Το τελευταίο τους ταξίδι από την μακρινή Αυστραλία, έγινε το 1984.

Η κόρη της αναφέρει στο NEWS 247: «Επέστρεψε εκεί που της άρεσε πάντα να ζει. Στην Κίναρο. Έκανε μία μικρή ανακαίνιση στο πατρικό της και πλέον αποτελεί την μοναδική κάτοικο στο νησί. Έχει φωτοβολταϊκά για το ρεύμα της και μία φορά την εβδομάδα με το πλοίο της γραμμής, πηγαίνει Αμοργό που είναι πιο κοντά για τα ψώνια της. Έχει βρει την ηρεμία της».

Να σημειωθεί ότι η  Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια.

Η ζωή σαν φύλακας μιας βραχονησίδας

(Η κα Ειρήνη με τον σύζυγό της Μικέ)

Η ζωή στο νησάκι δεν είναι εύκολη. Η κα Ειρήνη παίρνει νερό από μια στέρνα και από ένα πηγάδι που βρίσκεται στον γιαλό. Δεν παίρνει καμιά επιδότηση από πουθενά, αλλά δηλώνει υπερήφανη που ζει σε αυτήν την ελληνική νησίδα.

Με το καΐκι. «Όταν είναι καλός ο καιρός πάμε Αμοργό και μεταφέρουμε ψωμιά, τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειαστούμε», είχε πει σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ». Το καϊκι για τις μεταφορές τους ανήκε στον Αντώνη Χαλάρη και στον πατέρα του Κωνσταντή.

Περιστασιακά στην Κίναρο εκτός από τους δύο μόνιμους κατοίκους, διαμένουν ψαράδες ενώ χρησιμοποιείται και ως βοσκότοπος.

Στο νησάκι ζει αποικία μαυροπετρίτη – είδος γερακιού, ενώ έχει ενταχθεί στο δίκτυο Νatura 2000, ως περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία των πουλιών.

Τελευταία γίνεται προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθούν στην Κίναρο επισκέψιμα αγροκτήματα με βασική υποδομή για την υποδοχή, εστίαση και διαμονή επισκεπτών. Ήδη τους καλοκαιρινούς μήνες εκατοντάδες εκδρομείς κυρίως από την Αμοργό και τη Λέρο επισκέπτονται τους ορμίσκους της Κινάρου.

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Το ελικόπτερο AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση τακτικού παίγνιου, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε η επαφή με τα ραντάρ. Στο ελικόπτερο επέβαιναν δυο υποπλοίαρχοι, ο κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτσης, ο συγκυβερνήτης Κων/νος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος  Ευαγγέλου.

Αμέσως όλα τα σώματα τέθηκαν σε επιφυλακή. Στις έρευνες συμμετείχαν από το πρώτο λεπτό ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ

* 4:40 τα ξημερώματα: Εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ΒΔ της νήσου Κινάρου.

* 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου, με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη να σημειώνει ότι «δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτα».

Θρήνος στη Λέρο

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Λέρου στο άκουσμα της είδησης ότι ο ένας εκ των τριών χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε τα ξημερώματα δυτικά της Λέρου, στη νησίδα Κίναρος, κατάγεται από γνωστή οικογένεια του νησιού. Πρόκειται για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου ναυτίλο – χειριστή ραντάρ, 36 χρονών.

Οι γονείς του άτυχου ανθυπασπιστή κατάγονται από το νησί και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές την θερινή περίοδο.

Η είδηση προκάλεσε βαρύ πένθος στο νησί όπου η οικογένεια Ευαγγέλου έχει πολλούς συγγενείς και φίλους.

Πηγή : news247.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια