Η συνταγή της εβδομάδας: Κέικ σοκολάτας για μικρούς και μεγάλους

Port-Wine-and-Chocolate-Bundt-Cake

Με την συνεργασία της Κωνσταντίνας Χατζησάββα, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου

Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Μία γευστική, υγιεινή και γλυκιά πρόταση για δεκατιανό των παιδιών τώρα που άνοιξαν τα σχολεία, αλλά και για μεγαλύτερους.

Υλικά για 8 μερίδες

  • 2 ποτήρια νερό
  • 10κ.σ. λάδι
  • 10κ.σ. σούπας ακατέργαστη ζάχαρη fytro
  • 7κ.σ. κακάο
  • 2κ.σ. ξίδι
  • 3φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200γρ. κουβερτούρα
  • 200γρ. νιφάδες κουβερτούρας
  • 1κ.γλ. σόδα
  • 1κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 3/4φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 2 βανίλιες
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
  2. Χτυπάμε όλα τα υλικά, εκτός από τα καρύδια και τις νιφάδες στο μίξερ.
  3. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα στο μίγμα.
  4. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα καρύδια και τις νιφάδες.
  5. Βάζουμε το μίγμα σε φόρμα και το ψήνουμε 45΄ στους 1800 C.
  6. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

Μία γλυκιά ORAC  πρόταση, για μικρούς και μεγάλους, η οποία χαρακτηρίζεται από πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ένα ανθεκτικό νευρικό σύστημα και ενισχυμένο μεταβολισμό, και μία θαυμάσια ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή, αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα. Ο διατροφικός αυτός συνδυασμός προφυλάσσει αποτελεσματικά από καρδιαγγειακές παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου. Το «δίδυμο» κουβερτούρα-καρύδια χαρίζει μία ιδιαίτερα αφροδισιακή γεύση χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος συντελεί στο μεταβολισμό του σχηματισμού σεροτονίνης και τεστοστερόνης.

unnamed-1