Συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό


Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος συμμετέχει στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με θέμα το μεταναστευτικό ζήτημα, που πραγματοποιείται σήμερα (Τετάρτη) στην Αθήνα.

Στην συνεδρίαση συμμετέχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης,  η Αναπληρώτρια Υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κα.  Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Ναυτιλίας, κ. Θόδωρος Δρίτσας, καθώς και Δήμαρχοι από τα νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου, στα οποία το μεταναστευτικό ζήτημα είναι εντονότερο.

Ο Δήμαρχος Ρόδου στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα τις τελευταίες εβδομάδες, τονίζοντας πως οι νησιωτικοί δήμοι, οι οποίοι έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να διαχειρίζονται το πλήθος μεταναστών που φθάνουν στις ακτές των νησιών, ελλείψει κρατικής μέριμνας.

Απευθυνόμενος στην Αναπληρώτρια Υπουργό κα. Χριστοδουλοπούλου, ο Δήμαρχος Ρόδου υπογράμμισε πως «οι νησιωτικοί δήμοι, ως πρώτοι χώροι υποδοχής συνδράμουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου, προκειμένου, όμως, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και μεθοδικά το ζήτημα, απαιτούνται να παρέχονται οι απαραίτητες από το κράτος προϋποθέσεις, όπως δομές, προσωπικό, καθώς και οι αναγκαίοι πόροι». Με υποστελεχωμένες αστυνομικές και λιμενικές αρχές, με τη συνεχιζόμενη μείωση των αυτοδιοικητικών πόρων και αποκλειστικά με την αρωγή της τοπικής κοινωνίας και των εθελοντών η κατάσταση δεν θα μπορέσει να είναι διαχειρίσιμη για πολύ ακόμα».

«Από τη στιγμή που από «αύριο» θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, προτείνω να μεταβεί αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, μαζί με Δημάρχους νησιωτικών Δήμων στην Ε.Ε. και να απαιτήσουμε η ταυτοποίηση των 800.000 μεταναστών, που προτίθεται να «απορροφήσει» η Γερμανία, να γίνει στην Τουρκία και μετά να προωθούνται στην Ευρώπη, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις στα νησιά μας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να διαλύσουμε τα παράνομα κυκλώματα λαθρεμπόρων και διαμεσολαβητών».

Τέλος, ο Δήμαρχος Ρόδου, απευθυνόμενος στον Γ.Γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Φιλιππάκο, ζήτησε την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει.

Το απόγευμα αντιπροσωπεία των νησιωτικών δήμων θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με τους μετανάστες.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια