Κατευθυνόμενο Εμπόριο στη Ρόδο και Αγρα Πελατών καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου

Προς:  Υπουργό Τουρισμού

                                                                       Κ. Όλγα Κεφαλογιάννη

          

          Κοινοποίηση :  -Υπουργό Ανάπτυξης

                                    -Υπουργό Οικονομικών

                                                                             -Βουλευτές Δωδεκανήσου

                                   – Πρόεδρο

                                     Κ. Βασίλη Κορκίδη

                                     και  ΔΣ ΕΣΕΕ    

                                

Θέμα: « Κατευθυνόμενο Εμπόριο στη Ρόδο και Αγρα Πελατών»

Κυρία Υπουργέ,

Το φαινόμενο του κατευθυνόμενου εμπορίου και της άγρας πελατών  εξακολουθεί  να πλήττει την αγορά της Ρόδου σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Σε μια αγορά που η οικονομία της στηρίζεται  αποκλειστικά από τον  τουρισμό οι  συνέπειες που  καλείται να αντιμετωπίσει ο  Ροδίτης  επιχειρηματίας  είναι άκρως καταστροφικές.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7, της υπ΄ αριθμ. 543606/ειδ.αριθ. 331/5-12-1980 (ΦΕΚ 1298/B /23.12.1980) απόφασης του υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, η οποία  επανήλθε σε ισχύ με την υπ΄αριθμ. Τ/331/2003 (ΦΕΚ 24  Β/17.1.2003) υπουργική απόφαση στα προγράμματα οργανωμένων γύρων των ΔΧ Τουριστικών λεωφορείων, απαγορεύεται η υπόδειξη καταστημάτων  ή κέντρων εστίασης και αναψυχής από τους ξεναγούς, τους τουριστικούς οδηγούς , τους οδηγούς ή τους συνοδηγούς καθώς και η στάση σε

μεμονωμένα  καταστήματα εκτός εμπορικών κέντρων και όχι πάντοτε στα ίδια.

ρωσικά τουριστικά πρακτορεία περισσότερο από τα άλλα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστρατήγησης του Νόμου περι κατευθυνόμενου εμπορίου και αξιοποίησης αυτού υπέρ τους. Τα συγκεκριμένα λοιπόν πρακτορεία όχι μόνο δεν επιτρέπουν τo ελεύθερο “shopping”  ως προβλέπεται  για τον τουρίστα, αλλά τον κατευθύνουν σε συγκεκριμένα  καταστήματα κυρίως σε γουναράδικα  της επιλογής τους κατά μήκος των δύο εθνικών οδών του νησιού, που λειτουργούν μεμονωμένα για να έχουν πιο εύκολη προσβασιμότητα και να μην ελέγχονται  πλήττοντας με τον τρόπο αυτό το οργανωμένο εμπόριο και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στην τοπική αγορά.

Προσβλητικό επίσης φαινόμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο της Ρόδου αποτελεί η Άγρα Πελατών και η παράβαση του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα. Κράχτες, υπάλληλοι χρονομίσθωσης , παντός είδους μικροπωλητές, μασέρ σε παραλίες,  παρενοχλούν συστηματικά  σε κοινόχρηστους χώρους και στους δρόμους, όλους τους τουρίστες και ειδικώς τους   Ρώσους ως πιο οικονομικά εύρωστους δημιουργώντας μια εικόνα άκρως απογοητευτική και αποκαρδιωτική για την εμφάνιση του  νησιού μας.

Ήδη σαν αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής έχουμε τις πρώτες πολλές αρνητικές συνέπειες διότι, μεγάλη μερίδα τουριστών δηλώνουν την αγανάκτηση τους για την συνεχή ενόχληση που δέχονται σε όλη τη διάρκεια των διακοπών τους από τα συγκεκριμένους επιτήδειους.

Πολλές είναι μάλιστα οι καταγγελίες που δεχόμαστε και εμείς, εκτός των ξενοδοχείων της Δωδεκανήσου,  σαν  εκπρόσωποι του εμπορίου κυρίως  και  από ρώσους τουρίστες για το μοναδικό και απαράδεκτο αυτό φαινόμενο της αρνητικής εμφάνισης της Ρόδου.

Παράλληλα με τα παραπάνω  ηλεκτρονικοί ιστότοποι χωρίς έδρα και χωρίς τις νόμιμες αδειοδοτήσεις προωθούν στην αγορά υπηρεσιών στην Ρόδο,  θαλάσσιες εκδρομές και μη, με πολυτελή σκάφη και αυτοκίνητα  με κόκκινες πινακίδες προς ενοικίαση, επιδιώκοντας να εισπράξουν ποσά πολλές φορές πολλαπλώς αυξημένα  χωρίς νόμιμα φορολογικά  παραστατικά.

   Κυρία Υπουργέ,

Η οικονομία της νησιωτικής και αμιγώς τουριστικής περιοχής της περιφέρειάς μας στηρίζεται  στην αναβαθμισμένη λειτουργία της υποδομής μας και στην διάδοση  ευμενών εντυπώσεων και καλής  διαφήμισης. Δυσφημιστικές  ενέργειες που υποβαθμίζουν την τουριστική μας υποδομή σε συνδυασμό με την απουσία εφαρμογής των νόμων,  επιτρέπουν και πολλαπλασιάζουν τέτοιου είδους προσβλητικά για την τοπική κοινωνία φαινόμενα.

Όσον αφορά την παράβαση της Άγρας Πελατών και τις ανεπίτρεπτες εικόνες που δημιουργούνται παρακαλούμε για  την αναθεώρηση  και αυστηροποίηση των ήδη υπαρχόντων νόμων όπως παρακάτω:

  • Μετατροπή του αδικήματος από πταίσμα σε πλημμέλημα, δηλαδή την επιβολή αυστηρότερων ποινών και την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής.

  • Τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος  με τη συνδρομή  ή με τη παρότρυνση ή τη παρενόχληση προσώπων ή ομάδας προσώπων κατά τρόπο διαζευκτικό και όχι αθροιστικό.

Σαν αποτέλεσμα, για την καλύτερη αντιμετώπιση του παρασιτικού εμπορίου και των δυσφημιστικών  πράξεων των παρανομούντων, προτείνουμε την αλλαγή του Νόμου ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς .  

Αναμένοντας την θετική  ανταπόκριση σας για την απαλλαγή της δυσφήμισης της αγοράς μας.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε στοιχειά για το κατευθυνόμενο εμπόριο και επιστολές παραπόνων τουριστών.

Με εκτίμηση,

 Ο    ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΠΑΝ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ                                    ΑΝΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

                                                            

Pin It on Pinterest