Αναγκαστικές οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές

Τι προβλέπει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η άρνηση και η μακρόχρονη αδράνεια των αρμόδιων κρατικών αρχών να προχωρήσουν στην κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος σε δάσος (δημόσιο ή ιδιωτικό) αποτελεί παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους», ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο του εξαναγκασμού της κρατικής μηχανής να κατεδαφίσει αυθαίρετα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι οι δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, ο αιγιαλός κ.λπ.

Σε περίπτωση που οι αρχές κάνουν «τα στραβά μάτια», ο πολίτης θα μπορεί να καταφύγει στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας την παράλειψη της οφειλόμενης ενέργειας.

Εκδίδοντας ακυρωτική απόφαση σε βάρος του κρατικού οργάνου που αδρανεί να κατεδαφίσει το αυθαίρετο, το ανώτατο δικαστήριο ουσιαστικά το πιέζει και το εξαναγκάζει να προχωρήσει στο «γκρέμισμα».

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το ΣτΕ έκανε δεκτή αίτηση ακύρωσης που υπέβαλε η Φιλοζωική Ένωση Αθηνών, που εδώ και χρόνια είχε ζητήσει από τις αρμόδιος κρατικές αρχές να προχωρήσουν στην κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών-εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν το διάστημα 1979-1985 στο αισθητικό δάσος Καισαριανής, που έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας.

Pin It on Pinterest