Η συνταγή της εβδομάδας: Καροτόσουπα με πορτοκάλι και κανέλα

karota

Με την συνεργασία της Κωνσταντίνας Χατζησάββα, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου

Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΝΤΑΓΗ, ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ
Υλικά για 4 μερίδες:
1 κιλό καρότα καθαρισμένα
1 λίτρο χυμό πορτοκαλιού
1 ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 ξύλα κανέλας
1 ζωμό λαχανικών φρέσκο
1κ.γλ. ξερό βασιλικό
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4κ.σ. τυρί κρέμα light
4κ.σ. ελαιόλαδο
Κάρυ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τα καρότα, τα χοντροκομμένε και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι για 8΄.Σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, την κανέλα, το πιπέρι και το βασιλικό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 40΄.
2. Περνάμε το μίγμα από το μπλέντερ αφού πετάξουμε την κανέλα, και μετά το ζεσταίνουμε για 2΄, προσθέτοντας το τυρί κρέμα.
3. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή πασπαλίζοντας με κάρυ.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο: ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, απαραίτητο για την πρόληψη διαφόρων χρόνιων νοσημάτων. Ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού και ενισχύει την ποιότητα της όρασης . Η κανέλα διαθέτει «την απόλυτη αντιοξειδωτική δράση» κατέχοντας κορυφαία θέση στην πυραμίδα των τροφίμων. Επίσης, τροφοδοτεί με μαγνήσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για πολλές βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού. Παράλληλα βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλοντας στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Ο χυμός πορτοκαλιού προσθέτει την απαραίτητη βιταμίνη C και «αντιυπερτασικό» κάλιο. Μία σούπα με σημαντικές διατροφικές ιδιότητες για την αποτελεσματική τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, απαραίτητη για άτομα που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες.

unnamed-1