“Επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Χριστού Ιερουσαλήμ και ανάδειξη του Κάστρου Χώρας στην Κάλυμνο”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύοντας δύο σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τους αρχαιολογικούς χώρους στην Κάλυμνο.

Ο κ. Κόνσολας, αφού επισημαίνει την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας πρόσληψης εποχικού προσωπικού, χαρακτηρίζει ακατανόητη την απόφαση να μην προσληφθεί εποχικό προσωπικό για τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Χριστού Ιερουσαλήμ, ο οποίος παραμένει κλειστός.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από τον Υπουργό Πολιτισμού, να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, έστω και με απόσπαση προσωπικού, για να λειτουργήσει και πάλι ο αρχαιολογικός χώρος του Χριστού Ιερουσαλήμ και να καταστεί προσβάσιμος στους επισκέπτες του νησιού.

Μάλιστα, επισημαίνει στον Υπουργό ότι η Μητρόπολη Καλύμνου είναι διαθέσιμη να συνεισφέρει στο άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου και να συνδράμει ουσιαστικά.

Ταυτόχρονα, θέτει και ένα δεύτερο ζήτημα, αυτό της ανάδειξης του Κάστρου Χώρας Καλύμνου, ζητώντας να προχωρήσει μιας νέας μορφής προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο, που να περιλαμβάνει μελέτη έργων ανάδειξης  των μοναστηριών και συντήρησης του Κάστρου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Πολιτισμού

ΘΕΜΑ: ‘’Επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Χριστού Ιερουσαλήμ και ανάδειξη του Κάστρου Χώρας στην Κάλυμνο’’

Κύριε Υπουργέ,

Στο αναλυτικό υπόμνημα, που είχα την ευκαιρία να σας καταθέσω, για τα προβλήματα που αφορούν στους αρχαιολογικούς χώρους στα Δωδεκάνησα, επεσήμανα την ανάγκη της απρόσκοπτης λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων.

Δυστυχώς, η καθυστέρηση στην πρόσληψη του εποχικού προσωπικού οδήγησε στη συνακόλουθη καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Χριστού Ιερουσαλήμ, που ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε το 2009, παραμένει κλειστός επειδή δεν προσελήφθη το αναγκαίο εποχικό προσωπικό.

Αντιλαμβάνεστε ότι σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και τον τουρισμό μας, δεν πρέπει να υποβαθμίζεται το ιστορικό και πολιτιστικό μας κεφάλαιο που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα.

Οφείλω, επίσης, να σας επισημάνω ότι η Μητρόπολη Καλύμνου είναι διαθέσιμη να συνεισφέρει  και να συνδράμει στο άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου.

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά στο Κάστρο Χώρας Καλύμνου, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στους μεταβυζαντινούς χρόνους και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μοναστήρια με μοναδικές αγιογραφίες, που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στη φθορά του χρόνου, όπως και το ίδιο το Κάστρο.

Απαιτείται η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει και η αυτοδιοίκηση. Είναι καιρός να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης για την ανάδειξη και συντήρηση του Κάστρου Χώρας Καλύμνου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Χριστού Ιερουσαλήμ, ώστε να καταστεί επισκέψιμος. Είναι στις προθέσεις του η διάθεση προσωπικού, έστω και με απόσπαση, για τη λειτουργία του;

2. Εάν το Υπουργείο Πολιτισμού προτίθεται να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο του νησιού για την ανάδειξη και συντήρηση του Κάστρου Χώρας Καλύμνου. Εάν η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει σε μία πρώτη αποτύπωση μελετών για τα έργα και τις δράσεις που απαιτούνται.

3. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στις διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών στους αρχαιολογικούς χώρους. Καθυστέρηση που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Ο ερωτών Βουλευτής

Pin It on Pinterest