«Ελάχιστα τα χρήματα που κατανέμονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπονομεύεται η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στα νησιά μας»


ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Ελάχιστα τα χρήματα που κατανέμονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπονομεύεται η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στα νησιά μας»

Την άνιση και άδικη αντιμετώπιση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην κατανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι, πέρα από την ένταξη της Περιφέρειας στο στόχο 2 (δηλαδή στις «πλούσιες» και ανεπτυγμένες περιφέρειες) με στοιχεία του 2008 που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, το γεγονός ότι κατανέμονται μόλις 23 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προκαλούνται μεγάλα προβλήματα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Όπως, χαρακτηριστικά, τονίζει ο κ. Κόνσολας: «τι έργα και τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στον πρωτογενή τομέα μιας πολυνησιωτικής περιφέρειας με 23 εκ. ευρώ;».
Ο Μάνος Κόνσολας ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
– Αν θεωρεί ότι η κατανομή των πόρων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι δίκαιη και ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα.
– Γιατί δεν υπήρξε αύξηση των πόρων μέσα από τα Τομεακά Προγράμματα.
– Για ποιο λόγο στα κριτήρια κατανομής δεν συμπεριλαμβάνονται οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, αλλά και οι πόροι που έχει πάρει κάθε Περιφέρεια από το ΕΤΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:
«Τα κριτήρια κατανομής των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στηρίζονται σε στοιχεία και δεδομένα προ δεκαετίας.
Από τότε, όμως, έχουν μεσολαβήσει: η επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών στο Νότιο Αιγαίο, η ένταση των προβλημάτων που απορρέουν από τη γεωγραφική ασυνέχεια, η αύξηση του ΦΠΑ και οι μεταναστευτικές ροές.
Στηρίζω την προσπάθεια της Περιφέρειας να αναδείξει αυτή τη στρέβλωση και αυτή την άνιση και άδικη αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να επανέλθει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Στόχο 1. Τις επόμενες μέρες θα αναλάβω και εγώ πρωτοβουλίες στήριξης αυτής της προσπάθειας».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble