Η ομοιοπαθητική φαίνεται να μην έχει αποτελέσματα στα ζώα


Τα μέχρι σήμερα στοιχεία διαφόρων δοκιμών και μελετών σχετικά με την εφαρμογή της ομοιοπαθητικής στα ζώα κρίνονται ανεπαρκή και δεν στοιχειοθετούν ακόμη την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αυτό συμπέρανε μια νέα μεγάλη γερμανική επιστημονική έρευνα, που αξιολόγησε όλα τα έως τώρα δεδομένα.
Η ομοιοπαθητική έχει προταθεί ως μια εναλλακτική λύση -έναντι των αντιβιοτικών- για την πρόληψη ή θεραπεία των νόσων σε ζώα της κτηνοτροφίας, της χοιροτροφίας και της πτηνοτροφίας που παράγουν τροφές για τους ανθρώπους. Μερικές μελέτες στο παρελθόν έχουν δώσει ενδείξεις ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να είναι αποτελεσματική, σε ένα βαθμό τουλάχιστον.
Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ‘Αλμπερτ Σούντρουμ του Πανεπιστημίου του Κάσελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι όποιες θετικές μελέτες του παρελθόντος πραγματοποιήθηκαν με πολλούς περιορισμούς (σύγκρουση συμφερόντων, μικρό δείγμα, μεροληπτική αναφορά αποτελεσμάτων κ.α.) και καμία δεν κατέστη δυνατό να επαναληφθεί και να επαληθευθεί αργότερα.
Οι γερμανοί επιστήμονες αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 52 έρευνες της περιόδου 1981-2014 (34 με βοοειδή, 12 με χοίρους και έξι με πουλερικά), από τις οποίες οι 28 είχαν ταχθεί υπέρ της χρησιμότητας της ομοιοπαθητικής στα ζώα, ενώ 22 δεν διαπίστωσαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Η μεγαλύτερη συχνότητα αποτελεσματικότητας φάνηκε στην περίπτωση χορήγησης ομοιοπαθητικών φαρμάκων σε χοίρους, ενώ η εικόνα ήταν πιο ανάμικτη σε βοοειδή και πουλερικά.
Ορισμένες διπλά «τυφλές» τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) μελέτες έδειξαν εξίσου θετικά και αρνητικά ευρήματα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής.
Αν και οι γερμανοί ερευνητές ανέφεραν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας της ομοιοπαθητικής μερικές φορές, προς το παρόν η ετυμηγορία είναι ότι τα στοιχεία κρίνονται ανεπαρκή. Ζητούν πάντως να γίνουν μεγάλες αυστηρά ελεγχόμενες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες (φάρμες ζώων) για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια