«Οι ήρωες δεν ξεχνιούνται, αλλά τιμούνται και μένουν αθάνατοι στη συνείδηση και στην μνήμη όλων μας»


Το «Όχι» των Ελλήνων του 1940, απέναντι στο ιταλικό φασιστικό καθεστώς, απέναντι στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της πατρίδας μας, αποτύπωσε διαχρονικά την πίστη του λαού μας στο ιδανικό της ελευθερίας και στις αξίες της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας, της υπερηφάνειας, και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Με το απαράμιλλο σθένος που επέδειξε ο ελληνικός στρατός στα μέτωπα του πολέμου, κατόρθωσε σε μικρό χρονικό διάστημα να απωθήσει τους πανίσχυρους εισβολείς. Οι νίκες αυτές των Ελλήνων, που αντιστάθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για την ελευθερία, την ειρήνη και την αξιοπρέπεια συνέβαλαν καθοριστικά στην αφύπνιση των αντιστασιακών δυνάμεων της δημοκρατικής Ευρώπης.

Εβδομήντα έξι χρόνια από το ελληνικό έπος του 1940, ο ηρωικός, εκείνος αγώνας του λαού μας,  μας εμπνέει και μας διδάσκει. Το μήνυμα για εθνική ενότητα και πίστη σε αρχές και αξίες, είναι πάντα επίκαιρο. Σήμερα, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, έχουμε χρέος να προχωρήσουμε ενωμένοι, με ακατάβλητη θέληση, με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα, για να ξεπεράσουμε τις πολυμέτωπες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και να αναδείξουμε και πάλι τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη φιλοπατρία, τη Δημοκρατία σε θεμελιακές αξίες της κοινωνίας μας και να αγωνιστούμε ακόμη πιο αποφασιστικά για το σήμερα.

Κάθε γενιά αντιμετωπίζει τις δικές της ιστορικές προκλήσεις, αλλά πάντα στεκόμαστε περήφανοι απέναντι στην ιστορία μας και τιμούμε τις θυσίες των Ελλήνων, ανώνυμων και επώνυμων, που με τόσα δάκρυα και αίμα πότισαν την Ελληνική Γη και τα άλλα μέτωπα των αγώνων τους.

Οι ήρωες δεν ξεχνιούνται, αλλά τιμούνται και μένουν αθάνατοι στη συνείδηση και στην μνήμη όλων μας.

O Δήμαρχος Ρόδου

Φώτης Χατζηδιάκος

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια