Η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου στην τουριστική έκθεση Senior 2016


Μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου συμμετείχε στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Senior 2016 που πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο εκθεσιακό χώρο Stockholmsmassen στη Στοκχόλμη της Σουηδίας στο διάστημα από Τρίτη 18 έως και Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η έκθεση Senior επικεντρώνεται στον τουρισμό τρίτης ηλικίας και έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αποτελεί ένα σημαντικό πιθανό καταναλωτικό κοινό (target group) του νησιού μας καθώς στη Σουηδία αριθμεί περισσότερο από 2.000.000 άτομα (στατιστική μελέτη της HUI Research). Τα άτομα αυτά έχουν υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως καλή υγεία και φυσική κατάσταση, μεγάλη αγοραστική δύναμη και άνεση χρόνου που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν συχνά σε low season περιόδους και να ξοδεύουν αρκετά χρήματα. Για το λόγο αυτό αποτελεί ελκυστική αγορά για πολλούς τουριστικούς προορισμούς.

Στόχος της συμμετοχής στην έκθεση αυτή ήταν η διανομή έντυπου προωθητικού υλικού στους επισκέπτες της έκθεσης και η άμεση πληροφόρησή τους σχετικά με τον τουρισμό τρίτης ηλικίας στη Ρόδο. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν επίσης Β2Β συναντήσεις τόσο με σημαντικούς διεθνείς tour operators όσο και με επαγγελματίες του τομέα του τουρισμού που στόχο είχαν την προσέλκυση σημαντικού αριθμού Σκανδιναβών τουριστών.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που στελεχώθηκε από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προβολής, Προώθησης και Πληροφόρησης της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κύριο Κωνσταντίνο Χατζίκο, παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και το τουριστικό προϊόν της Ρόδου στους δώδεκα χιλιάδες επισκέπτες της Senior.

Με τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη έκθεση επιδιώχθηκε η διεύρυνση του τουριστικού καταναλωτικού κοινού τρίτης ηλικίας που θα επιλέγει τη Ρόδο για τις διακοπές του. Ο τουρισμός τρίτης ηλικίας παρουσιάζει αυξημένη δυναμική λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, κάτι που αποτυπώνεται σε διάφορες μελέτες που καταγράφουν τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Ο τουρισμός τρίτης ηλικίας εξελίσσεται σε καίριας σημασίας παράγοντα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου καθώς πέρα από την άμβλυνση της εποχικότητας του Ροδιακού τουρισμού η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού διευρύνει τις πηγές άντλησης τουριστών στο νησί μας. Μία μελέτη του ΙΤΕΠ έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι είναι το τμήμα της αγοράς με τη χαμηλότερη εποχικότητα στην ταξιδιωτική του συμπεριφορά. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού πρέπει να αναπτυχθεί πρώτα σε παραθαλάσσια αστικά κέντρα που διαθέτουν πληθώρα πολιτιστικών αξιοθέατων που μπορούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των ατόμων τρίτης ηλικίας κατά το χρόνο της παραμονής τους στον τουριστικό προορισμό.

Με δεδομένο ότι η ίδια μελέτη υποστηρίζει ότι στα επόμενα είκοσι με τριάντα έτη θα υπάρξει μία αφύσικη αύξηση της αναλογίας των ηλικιωμένων ανάμεσα στους πληθυσμούς των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών, γίνεται αντιληπτή η ανάγκη ανάπτυξης της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού στη Ρόδο.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια