Η αλεπού-σκύλος που ξεκίνησαν να αναπτύσσουν Ρώσοι γενετιστές τη δεκαετία του ΄50


Ένα ξεχωριστό είδος αλεπούδων ζει στη Ρωσία. Πρόκειται για μια επιλεγμένη ράτσα μέσα από συνεχείς διασταυρώσεις η οποία είναι μόνη ικανή να ζήσει ως κατοικίδιο μαζί με τον άνθρωπο.

Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει στην πρώην ΕΣΣΔ, κατά τη δεκαετία του ΄50 από τον Ρώσο γενετιστή Dmitry K. Belyaev, ο οποίος πέθανε το 1985, αλλά το έργο του συνεχίστηκε και μετά. Ο Belyaev στην προσπάθειά του να εξημερώσει την αλεπού, η οποία ποτέ δεν εξημερώθηκε από τον άνθρωπο, ταξίδεψε σε διάφορες φάρμες στην ΕΣΣΔ όπου εκτρέφονταν τα συγκεκριμένα ζώα, διαλέγοντας αυτές που δεν παρουσίαζαν εχθρικότατα ή νευρικότητα σε παρουσία του ανθρώπου. Μετά από μόλις 4 γενιές δημιουργήθηκε ένα νέο είδος το οποίο παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σκύλου.

Ο Belyaev δημιούργησε το νέο αυτό είδος αλλάζοντας τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που σύμφωνα με τη γνώμη ευθύνονταν για την συμπεριφορά της αλεπούς.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τον Αύγουστο  υπήρχαν 270 θηλυκές και περί τις 70 αρσενικές αλεπούδες όλες εξημερωμένες. Βάσει γενετικής εξέλιξης.

Belyaev selected for tameability (Credit: Sputnik/Alamy)

Belyaev's first test subjects were silver-black foxes (Credit: Zefram/CC by 2.0)

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια