H Toυρκία αγοράζει επιπλέον 24 F-35 – Από το 2018 θα πετούν πάνω από το Αιγαίο


Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στο υπουργείο Άμυνας την εντολή να αγοράσει άλλα 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της εταιρείας Lockheed Martin, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.
Η Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει από την εταιρεία και άλλα πολεμικά αεροσκάφη. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η νέα παραγγελία αφορά συνολικά 24 μαχητικά. Προφανώς αφορά μέρος της αρχικής παραγγελίας των 100 αεροσκαφών, ενώ συζητείται η παραγγελία επιπλέον 16 F-35B για το αεροπλανοφόρο του τουρκικού Ναυτικού που ναυπηγείται αυτή την στιγμή.
Τα πρώτα αεροσκάφη της αρχικής παραγγελίας αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το 2018. Συνολικά, η Άγκυρα σχεδιάζει να αγοράσει 100 μαχητικά F-35.
«Η τουρκική Αεροπορία ξεκινά να παραλαμβάνει τα μαχητικά stealth 5ης γενιάς F-35, σε δεκαοκτώ μήνες από σήμερα», μεταδίδει το Reuters
Η εξέλιξη αυτή θα αποβεί καθοριστική για το ποιος θα έχει την κυριαρχία του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, αν δεν υπάρξει κάποιου είδους ελληνική απάντηση τουλάχιστον μέχρι το 2020, οπότε θα έχει κηρυχθεί επιχειρησιακή η πρώτη τουρκική πολεμική μοίρα των F-35.
Το άκρως εντυπωσιακό είναι ότι η Τουρκία προχώρησε αμέσως στην παραγγελία και τη δεύτερης παρτίδας των μαχητικών τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2021.
Με τον ρυθμό αυτό, μέχρι το 2023 θα έχει παραδοθεί το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των 100 μαχητικών F-35 στην τουρκική Αεροπορία, προκαλώντας ασφυξία στον ελληνικό αμυντικό μηχανισμό, αν δεν ληφθούν «χθες» αποφάσεις για την ενίσχυση όχι μόνο σε επίπεδο αεροσκαφών, αλλά και επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας.
Το Reuters μεταδίδει ότι, η Τουρκία αναμένει να παραλάβει τα πρώτα μαχητικά της Lockheed Martin Corp F-35A το 2018 και έχει ήδη προχωρήσει στην παραγγελία μίας δεύτερης παρτίδας με ορίζοντα παραλαβής το 2021-2022, σύμφωνα με δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου της Αμυντικής Βιομηχανίας χθες Παρασκευή.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν καλά το θέμα δήλωσαν στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η δεύτερη παρτίδα θα αποτελείται από 24 μαχητικά.
Εξάλλου, τελικός στόχος σύμφωνα με την ιστοσελίδα τουρκικού υπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, είναι να αγοραστεί ένα σύνολο των 100 μαχητικών F-35.
Η ανακοίνωση περαιτέρω διευκρινίζει ότι οι νέες παραγγελίες θα αναμένονται να παραδοθούν το 2021 και το 2022. Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε μετά από μια συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της οποίας προεδρεύει ο Πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ.
Η Lockheed Martin κατασκευάζει τρεις παραλλαγές του F-35 για τις ΗΠΑ και άλλες 10 χώρες που σχεδιάζουν να αγοράσουν τα αεριωθούμενα μαχητικά: Βρετανία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Τουρκία, Ισραήλ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
Ένας εκπρόσωπος της Lockheed είπε ότι η εταιρεία «τιμάται» από την συνεχή δέσμευση της Τουρκίας για το πρόγραμμα F-35, η οποία επιβεβαιώθηκε περαιτέρω από την χθεσινή απόφαση.
Μόνο το τμήμα του προγράμματος που προορίζεται για τις ΗΠΑ αναμένεται να κοστίσει 379 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά 3.000 νέα μαχητικά θα εισέλθουν σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.
Όπως ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία, οι παραδόσεις στην ΤΗΚ ξεκινούν και θα κλιμακωθούν με ρυθμό ενός αεροσκάφους ανά δίμηνο μέχρι το τέλος του 2018 και μετά από το 2019 ένα αεροσκάφος το μήνα.
Αρα το 2020 θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η παράδοση μιας Μοίρας η οποία αναμένεται να κηρυχθεί επιχειρησιακή μέχρι το τέλος του ίδιου έτους!
Οι παραδόσεις θα κλιμακωθούν από τα μέσα του 2020 και θα φτάσουν τα δύο αεροσκάφη το μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί η παραγγελία των 100 αεροσκαφών, η οποία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023!
Τότε, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει και η παραλαβή των βλημάτων αέρος-αέρος μακρού βεληνεκούς, το υπερ-ταχύ Meteor της MBDA το οποίο με ακτίνα δράσης 120 χλμ. που θα τα διανύει με ταχύτητα 6 Mach, αναμένεται να καταστήσει το F-35 όχι απλώς κυρίαρχο μαχητικό του Αιγαίου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, αφού τα ισραηλινά F-35 που ήδη παραλαμβάνονται, δεν θα είναι εξοπλισμένα με Meteor.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια