Ποιες γυναίκες μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 50 και 55 – Τελευταία ευκαιρία για έξοδο με ευνοϊκές προϋποθέσεις


Τελευταία ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και να κλειδώσουν την έξοδο με πλήρη σύνταξη από τα 55 ή ακόμη και από τα 50, αν έχουν ανήλικο παιδί και είναι ασφαλισμένες στο Δημόσιο, έχουν οι γυναίκες, προτού μπει φραγμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ανά Ταμείο ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, όσες ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 στο Δημόσιο, βγαίνουν στη σύνταξη και με 24,5 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας εφόσον είχαν ανήλικο παιδί στη 15ετία. Στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, αντίστοιχα για την ίδια κατηγορία (ασφαλισμένες πριν από το 1983) υπάρχει όριο ηλικίας που είναι το 50ό έτος για όσες είχαν ανήλικο με 17 έως 25 έτη ασφάλισης κατά περίπτωση σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Στο ΙΚΑ, η έξοδος από τα 50, με ανήλικο παιδί είναι μόνο για μειωμένη σύνταξη και με την προϋπόθεση ότι οι ασφαλισμένες είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση πριν από το 1993.

Στον ΟΑΕΕ δεν προβλέπεται ανάλογη διάταξη, αλλά οι γυναίκες αποχωρούν με τα ίδια όρια ηλικίας που ισχύουν για τους άνδρες.

Στο ΕΤΑΑ, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι έως 2 έτη χαμηλότερα (58ο και 59ο έναντι 60ού για τους άνδρες) για όσες συμπληρώνουν την 35ετία έως το 2012.

Στον ΟΓΑ δεν υπάρχουν ευνοϊκά όρια ηλικίας και οι αγρότισσες μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος μόνον όταν κλείσουν το 67ο έτος και έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στον Οργανισμό.

Σε όλους τους φορείς υπάρχουν πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις όταν πρόκειται για σύνταξη λόγω αναπηρίας ή ανάπηρου μέλους της οικογένειας, καθώς και για σύνταξη λόγω θανάτου.

Όλα τα μυστικά για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών παρουσιάζει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» σε έναν ειδικό και πλήρη οδηγό, που ενδιαφέρει πάνω από 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένες σε όλα τα Ταμεία, είτε πρόκειται για παλαιές, δηλαδή με έναρξη της ασφάλισής τους μέχρι τις 31/12/1992, είτε για νέες ασφαλισμένες, από την 1/1/1993 και μετά.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble