«Γονιός δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι!», γράφει η παιδοψυχολόγος Παυλίδη Σοφία, MSc

«Γονιός δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι!», γράφει η παιδοψυχολόγος Παυλίδη Σοφία, MSc

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την εξής αλήθεια: το να προσπαθείτε να είστε τέλειοι γονείς είναι το ίδιο ακατόρθωτο όπως το να προσπαθείτε να έχετε τέλεια παιδιά!

Καλός γονιός δεν είναι ο τέλειος γονιός, αλλά αυτός που συμπεριφέρεται σωστά. Η σωστή συμπεριφορά προς τα παιδιά μας προϋποθέτει ένα μείγμα αγάπης, κατανόησης, πειθαρχίας, φροντίδας και καθοδήγησης από πλευράς μας, και είναι μια διαδικασία που ξεκινά με το που η μαμά μαθαίνει ότι είναι έγκυος και συνεχίζει, πολύ συχνά, και μετά την ενηλικίωση των παιδιών μας!

Καλός γονιός είναι ο γονιός που λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα συναισθήματα ενός παιδιού, ακόμα και αν αυτά είναι ακατανόητα ή αν η κατάσταση που το προβληματίζει δεν φαίνεται σοβαρή. Όταν ένα παιδί νιώθει ότι οι γονείς του τον καταλαβαίνουν και τον παίρνουν στα σοβαρά, τότε ότι πρόβλημα και να αντιμετωπίζει, γίνεται  μικρότερο και άρα λιγότερο «απειλητικό».

Καλός γονιός είναι ο γονιός που θα βάλει όρια και κανόνες στο σπίτι. Ο γονιός οφείλει να είναι αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο στα σημαντικά θέματα που αφορούν την οικογένεια, όσο και αν αυτό προκαλεί ενίοτε και λίγη γκρίνια στα παιδιά! Όταν και οι δύο γονείς κρατούν μια σταθερή γραμμή, τα παιδιά τελικά συμμορφώνονται στα όρια που βάζουν οι γονείς τους.

Καλός γονιός είναι ο γονιός που είναι συνεπής στην εφαρμογή κανόνων στο σπίτι και στις υποσχέσεις του προς τα παιδιά του, αλλιώς οι κανόνες χάνουν το νόημά τους και οι γονείς το κύρος τους.

Ιδιαίτερα στα χρόνια της εφηβείας, που είναι τα δυσκολότερα για την σχέση γονιού-παιδιού, πολλοί γονείς, αντιμετωπίζοντας τον έφηβο που επαναστατεί μέσα στο σπίτι, συχνά αναρωτιούνται «τι έχουμε κάνει λάθος;». Η απάντηση είναι, πιθανόν, τίποτα. Η αναζήτηση αυτονομίας και ανεξαρτησίας από τον έφηβο είναι φυσιολογικό χαρακτηριστικό της ηλικίας του. Σε αυτήν την περίοδο, οι γονείς πρέπει να δείξουν υπομονή και να μην λυγίσουν από την πίεση! Παρόλο τον αγώνα τους για ανεξαρτησία, οι έφηβοι έχουν ακόμα την ανάγκη να ανήκουν και να προστατεύονται από την οικογένειά τους.

Σκεφτείτε καλά πριν πείτε κουβέντες στα παιδιά σας όπως:

-«Δεν σ ‘αγαπώ»

-«Παράτα με»

-«Θα με αρρωστήσεις»

-«Δεν θα τα καταφέρεις»

-«Είσαι άχρηστος»

Αντιθέτως, πείτε στα παιδιά σας όσο πιο συχνά γίνεται:

-«Σ’ αγαπώ πολύ!»

-«Έλα να προσπαθήσουμε μαζί!»

-«Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς εσένα!»

-«Πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις την επόμενη φορά!»

-« Μου αρκεί που προσπάθησες!»

Pin It on Pinterest