Ναι στην γνώση για την πικροδάφνη , όχι στον πανικό

Επειδή έχει προκληθεί ένας πανικός στους γονείς και στα σχολεία της Ρόδου σχετικά με την ανάδειξη της τοξικότητας του φυτού πικροδάφνη στο εν λόγω άρθρο της ιστοσελίδας μας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την επικινδυνότητα του φυτού που δυστυχώς εν αγνοία μας χρησιμοποιείται κατά κόρον ως καλλωπιστικό φυτό απο δημοσίους χώρους μέχρι σχολεία χωρίς καμία επίσημη απαγόρευση .

Ως γνωστόν τα περισσότερα φυτά αναπτύσσουν έναν αμυντικό μηχανισμό , πχ αγκάθια ή δηλητήριο που έχει σκοπό να αποτρέψει τις επιθέσεις ζώων . Έτσι και το συγκεκριμένο φυτό έχει μια ιδιαίτερα υψηλή τοξικότητα ως μέσο αποτροπής της εξάλειψης του απο άλλα είδη .

Σκοπός του άρθρου και των επισημάνσεων μας είναι να απομακρυνθούν τα συγκεκριμένα φυτά απο παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όπου τα παιδιά μπορεί να βάλουν μέρη του φυτού στο στόμα τους και να αποτρέψουμε εστω και αυτή την μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα ατυχήματος .

Όλα τα φυτά στον κόσμο είναι ωφέλημα για την φύση και για τον άνθρωπο  , ακόμα και απο τοξικά φυτά παίρνουμε πολύτιμες ουσίες που έχουν θεραπευτική δράση όπως και την ολεαντρίνη της πικροδάφνης που έχει μελετηθεί σε μικρές δόσεις σαν καρδιοτονωτικό .

Οι δράσεις του Φυτωρίου της Περιφέρειας είναι αξιέπαινες καθώς έχουν εντάξει στο πρόγραμμα τους την επαφή των παιδιών με την φύση καλλιεργώντας στα παιδιά την αγάπη για το περιβάλλον, δίνοντας τους χαρά,  εμφυσώντας  παράλληλα στους αυριανούς πολίτες τον σεβασμό στην φύση. 

Με υπευθυνότητα, ο Περιφερειακός σύμβουλος και Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου  Μιχάλης Μπαριανάκης με την δημοσίευση του άρθρου μας  , ζήτησε άμεσα την επιστημονική άποψη του Ιατρικού Συλλόγου καθώς και του εξαίρετου Γεωπόνου της Περιφέρειας Νίκου Ρένεση για το θέμα. Αμφότεροι ήσαν καθησυχαστικοί για τους κινδύνους απο την τοξικότητα του φυτού, καθώς το φυτό απο μόνο του αποτρέπει την κατάποση του σε μεγαλη ποσότητα(εξαιρετικά πικρό) που μπορεί να κριθεί επικίνδυνη και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανιστούν επιπλοκές .

Η απλή επαφή όπως επεσήμανε ο γεωπόνος Νίκος Ρένεσης δεν ελοχεύει κανένα κίνδυνο για τα παιδιά.

 

Εμείς ως Rodosreport οφείλουμε να επισημάνουμε την άγνοια που υπάρχει για το συγκεκριμένο φυτό και τους κινδύνους απο αυτό και αποδεχόμαστε την διεθνή βιβλιογραφία που το κατατάσσει στα 5-10 πιο τοξικά φυτά στον κόσμο . Πράγμα το οποίο θα έπρεπε να προβληματίσει το φυτώριο της Περιφέρειας και να σταματήσει οποιαδήποτε δράση εμπλέκει μικρά παιδιά και την πικροδάφνη , όπως και την απομάκρυνση του απο όλα τα σχολεία .

Εδώ μπορείτε να βρείτε και μια καταγεγραμμένη ιατρική μελέτη πάνω σε ένα πραγματικό περιστατικό δηλητηρίασης και άλλες πηγές πληροφόρησης για την τοξικότητα του φυτού

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3089829/

https://en.wikipedia.org/wiki/Nerium

http://www.drugs.com/npp/oleander.html

http://homeguides.sfgate.com/toxic-oleander-humans-82304.html

http://www.britannica.com/list/7-of-the-worlds-deadliest-plants

http://www.livescience.com/11356-top-10-poisonous-plants.html

 

Διαβάστε εδώ και την απάντηση του Φυτώριου της Περιφέρειας

Pin It on Pinterest