Γιώργος Ματσίγκος: Το «ΟΧΙ» θα είναι βαρύτατο πλήγμα για τον τουρισμό της Ρόδου»


 

Συνέντευξη  στο Rodosreport  παραχώρησε ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, σε ό,τι αφορά τον τουριστικό κλάδο με βάση τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Ματσίγκος διευκρίνισε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να μη σταματήσει ο εφοδιασμός των ξενοδοχείων με τρόφιμα και προϊόντα πρώτων αναγκών , λόγω της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει. Τόνισε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλη δυσφήμιση για τον τουρισμό και το νησί μας. Έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί για να προμηθευτούν τρόφιμα αλλά και το «στοκ» έχει διάρκεια για ένα μήνα περίπου. Μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που τα περισσότερα είναι εισαγόμενα.

Τόνισε πως οι τουρίστες που βρίσκονται ήδη στο νησί μας δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Και οι διευθυντές των ξενοδοχείων και σύσσωμο το προσωπικό καθησυχάζει τους επισκέπτες. «Προσφέρουμε τα πάντα, εξυπηρετούμε τα πάντα, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τα ATM και τις πιστωτικές κάρτες» . Μάλιστα διευκρίνισε ότι πολλά ξενοδοχεία έχουν δικά τους ATM έτσι οι ξένοι επισκέπτες δεν ήρθαν αντιμέτωποι με τις ουρές αναμονής. «Οι ουρές του κόσμου τους ανησυχούν λίγο στα πρατήρια και στις τράπεζες, ωστόσο είμαστε πάντα εκεί να τους καθησυχάζουμε και γνωρίζουν ότι η νοοτροπία του Έλληνα είναι να πανικοβάλλεται, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά συσσώρευση του κόσμου λόγω φόβου. Όλοι θα φύγουν από το νησί μας με τις καλύτερες εντυπώσεις.»

Σχετικά με τις  ακυρώσεις και τις αφίξεις ο κ. Ματσίγκος δήλωσε πως ακυρώσεις δεν υπάρχουν πάρα πολλές, είναι λίγες,  καθώς τα χρήματα δεν επιστρέφονται, αλλά έχει πέσει ραγδαία το ποσοστό επόμενων κρατήσεων.  Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ οι κρατήσεις είχαν μειωθεί σε ένα ποσοστό 20 %, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα φθάσει το 40 % -50 % , ίσως και παραπάνω. «Με τη σημερινή εικόνα  η φετινή σεζόν τελειώνει τον Αύγουστο, ενώ πιστεύαμε ότι θα διαρκούσε μέχρι 22 του Νοέμβρη» κατέληξε ο πρόεδρος των διευθυντών.

Αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει υπογραφή συμβολαίου για την επόμενη χρονιά όπως δήλωσε ο κ. Ματσίγκος, κάτι που άλλες χρονιές ξεκινούσε από τον Μάιο. Με αυτή την πολιτική κατάσταση, και η σεζόν της επόμενης χρονιάς βρίσκεται στον αέρα.

Η εποχή που επιλέχθηκε να γίνει το δημοψήφισμα είναι μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό ανέφερε, «Δεν θέλουμε να στεναχωρούμε τους συμπολίτες μας αλλά αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Η κυβέρνηση έδειξε ερασιτεχνία και ανευθυνότητα εφόσον δεν υπολόγισε την κύρια πηγή εσόδων της Ελλάδας που είναι ο τουρισμός».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Ελλάδα έχασε τη χρυσή ευκαιρία να έχει μια ακόμα καλύτερη σεζόν, όταν μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τυνησία, οι tour operator  έστρεφαν τα αεροπλάνα προς την Ελλάδα. Αυτά ακυρώθηκαν πλέον. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια λίγο καλύτερη σεζόν από την περσινή, η οποία θεωρείται ότι ήταν πολύ καλή.

Οι αγορές που φάνηκαν να εμφανίζουν αύξηση φέτος στη Ρόδο ήταν η Αγγλική, η Γαλλική, η Πολωνική. Στα ίδια επίπεδα διατηρήθηκε η Σκανδιναβική. Στη Ρώσικη αγορά υπήρξε μεγάλη μείωση, ενώ η Γερμανική ξεκίνησε με 30 % αύξηση και κατέληξε στα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ματσίγκου, ο ελληνικός λαός με σωστή ενημέρωση θα επιλέξει τη σωστή απόφαση. Βλέπει ως μονόδρομο τις εκλογές στο προσεχές διάστημα και μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε «Το ότι η Τουρκία προθυμοποιήθηκε να πληρώσει το χρέος μας, άρα να εξαρτόμαστε απ αυτούς, να εξαγοράσει τη χώρα μας, εμένα προσωπικά δε με κάνει να νιώθω υπερήφανος αλλά ότι έχασα την αξιοπρέπεια μου. Μετά απ’ αυτό θεωρώ ότι το «ΝΑΙ» είναι δεδομένο.»

Σε ερώτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη συμφωνία και αυξημένο ΦΠΑ και φόρους στον τουρισμό, στην εστίαση στα νησιά ανέφερε « Υπάρχει σίγουρα πρόβλημα, το «ΝΑΙ» δεν είναι τόσο κακό. Μπροστά μας θα έχουμε ένα κακό, αλλά ακόμα τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε για κάτι καλύτερο. Με το «ΟΧΙ» θα έχουμε ολική καταστροφή, συνέχιση αβεβαιότητα και χάος.. Μη θεωρείτε ότι τα δικά μας συμφέροντα δεν είναι και συμφέροντα των Ευρωπαίων tour operator και πρακτόρων. Όλοι ενωμένοι στην Ευρώπη και στο ευρώ θα ξεπεράσουμε το όποιο πρόβλημα.

Ο κ. Ματσίγκος κατέληξε ότι ως Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδόχων έχουν προγραμματισμένες κινήσεις και σχεδιασμό για να αποτρέψουν τα χειρότερα, ήδη έγινε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και οι πολίτες θα έχουν πλήρη ενημέρωση. «Μεταξύ μιας καταστροφής και ενός κακού, προτιμάμε το ένα κακό για να το βελτιώσουμε» . Έκλεισε λέγοντας πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει το «ΟΧΙ» για τη Ρόδο, για τον τουρισμό , για την Ελλάδα»

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble