Γερμανικά ΜΜΕ: Η νέα κυβέρνηση ξέρει ότι έχει μόνο μία επιλογή, την τήρηση του προγράμματος


Γερμανοί αναλυτές και οικονομολόγοι εμφανίζονται επιδεικτικά ψύχραιμοι για τις συνέπειες στην οικονομία της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής στην Ελλάδα

Τον περασμένο Ιανουάριο ρίγη ανησυχίας για ενδεχόμενη νίκη ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταλάβει τις αγορές, ωστόσο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αυτή τη φορά το κλίμα είναι αντιδιαμετρικά αντίθετο και η όποια νέα κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει μια και μόνη επιλογή, το Μνημόνιο.

Γερμανοί αναλυτές και οικονομολόγοι εμφανίζονται επιδεικτικά ψύχραιμοι για τις συνέπειες στην οικονομία της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με το κλίμα στις προηγούμενες βουλευτικές του περασμένου Ιανουαρίου, όπου και μόνο το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούσε εικασίες για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι νέες εκλογές, δεν συνδέονται με επιπτώσεις στις αγορές, υπογραμμίζει η FAZ.

«Μεγαλόθυμοι οι δανειστές»

Η Γερτρούδη Τράουντ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας του κρατιδίου του Έσσης στο Τίμπινγκεν διαβεβαιώνει ότι «αυτήν τη φορά δεν προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις εκλογές και δεν διαθέτουμε σενάρια για πιθανά αποτελέσματα. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και ο όποιος νικητής θα διαβεβαιώσει καταρχήν πως θα προσπαθήσει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος».

Της ίδιας άποψης είναι και ο Αντρέας Χέφερ, επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής UBS, ενώ ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής της Commerzbank, επισημαίνει πιθανό κίνδυνο από το ενδεχόμενο να μην προκύψει σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία, να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην δοθεί στην Ελλάδα η χρηματοδότηση από τον ESM.

Ωστόσο, ακόμη κι αυτό, κατά την άποψή του, θα επηρέαζε απειροελάχιστα τις αγορές.

«Τελικά η διεθνής κοινότητα έδωσε στην Ελλάδα νέο πρόγραμμα βοήθειας παρά το δημοψήφισμα εναντίον των μεταρρυθμίσεων και τον χαρακτηρισμό των δανειστών ως «τρομοκράτες» από τον πρώην υπουργό Οικονομικών», αναφέρει και προσθέτει πως η μεγαλοθυμία των δανειστών, «φαίνεται ότι δεν γνωρίζει όρια και αυτό το ξέρουν οι χρηματαγορές το αργότερο από το καλοκαίρι». Ως εκ τούτου, ένα ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα κλονίσει στο διηνεκές τις αγορές.

«Χρειάζεται η συνεργασία της νέας κυβέρνησης»

Πάντως, ο Μάρτιν Μόρισον, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Oppenheim της Κολωνίας, θεωρεί ότι ο κίνδυνος ενός Grexιt συνεχίζει να υφίσταται και πως το χρέος παραμένει υπέρογκο.

Αλλά και σύμφωνα με το δείκτη διάσπασης της ευρωζώνης Euro Break Up-Index, που καθορίζεται έπειτα από έρευνα επί τη βάσει 1.000 θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών με ερώτημα κατά πόσο πιθανή είναι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το ποσοστό ήταν το ίδιο χαμηλό όσο και το Νοέμβριο του 2014.

Για τον αρθρογράφο της ελβετικής Neue Zurcher Zeitung, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει τη χρονική πολυτέλεια να εξοικειωθεί με τα κυβερνητικά της καθήκοντα.

Υπάρχουν τρία βήματα που θα πρέπει να γίνουν και τα οποία εξαρτώνται το ένα από το άλλο: πρώτον η θετική επαναξιολόγηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων και η δρομολόγηση σημαντικών μέτρων πχ. στο συνταξιοδοτικό, θα κρίνει αν ανοίξει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, δεύτερον η συμμετοχή του ΔΝΤ, που είναι σημαντική για ορισμένες χώρες και τρίτον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και για τα τρία χρειάζεται η εποικοδομητική συνεργασία και η ετοιμότητα της νέας κυβέρνησης. Στις Βρυξέλλες, λοιπόν, ποντάρουν στην ελπίδα ότι ακόμη κι αν καθυστερήσει για μια ή δυο εβδομάδες αυτή η διαδικασία θα έχει ασήμαντες επιπτώσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

πηγή: protothema.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια