Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας στη Ρόδο


Την ερώτηση τους με θέμα: «Ενδεχόμενη μείωση  Κέντρων Υγείας στη Ρόδο» επανακατάθεσαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης, Ι. Ζερδελής και Ν. Μιχαλάκης. Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τόσο στη λήψη μέτρων για τα οξυμένα προβλήματα στελέχωσης, οργάνωσης και ελλιπούς χρηματοδότησης των δομών Υγείας στη Ρόδο, που το αρμόδιο υπουργείο συνεχίζει επιδεκτικά να αγνοεί, όσο και στο να δοθεί- επιτέλους – απάντηση  στο κρίσιμο για την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους στη Υγεία ζήτημα που αφορά στο νέο κυβερνητικό σχεδιασμό για τους τομείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα δημιουργηθούν στη Δωδεκάνησο.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

<Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης>

Αθήνα  19.06.2014

ΕΡΩΤΗΣH

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ενδεχόμενη μείωση Κέντρων Υγείας στη Ρόδο»

Στις διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος ν.4238/2014 (ΦΕΚ 38 A’/17.02.2014) για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), προβλέπεται η ύπαρξη ενός τουλάχιστον Κέντρου Υγείας (Τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), ανά δήμο. Στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, στη διαμόρφωση της περιοχής ευθύνης κάθε Κέντρου Υγείας, δεν ορίζονται ρητά και με σαφήνεια, τα κριτήρια με τα οποία θα συσταθούν/λειτουργούν οι νέες πρωτοβάθμιες δομές υγείας, πολύ περισσότερο, δεν γίνεται αναφορά στις ειδικές γεωγραφικές συνθήκες των νησιωτικών περιοχών.

Η Ρόδος, που μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» (ν.3852/2010) αποτελεί ενιαίο δήμο που καλύπτει το σύνολο της νήσου, διαθέτει δύο (2) – υπολειτουργούντα – Κέντρα Υγείας: Κ.Υ. Αρχαγγέλου, Κ.Υ. Έμπωνα και ένα κλειστό πλέονπολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ στην πόλη της Ρόδου. Δομές, που σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και υγειονομικής ένδειας, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) των περίπου 115.000 μόνιμων κατοίκων στη Ρόδο και του υπερπολλαπλάσιου πληθυσμού που φιλοξενεί το νησί στη διάρκεια της θερινής/τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι η γεωμορφολογία και η κατανομή του πληθυσμού, με δεκάδες οικισμούς και κωμοπόλεις διασπαρμένες σε όλο τη νησί, καθιστούν τη λειτουργία και την ενίσχυση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενέργειες, άκρως απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών τους.

Επειδή, πρέπει να εξαλειφθούν άμεσα τα αισθήματα ανασφάλειας που δημιουργούνται στους κατοίκους καθώς και στους χιλιάδες επισκέπτες – τουρίστες της νήσου ως προς τη δυνατότητα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Ρόδο να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Επειδή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο αρμόδιος υπουργός Υγείας δεν έχει απαντήσει στις υπ. αριθμ. 6587/26.02.14 και 7764/15.04.14 ερωτήσεις μας και η υποβάθμιση της λειτουργίας των Κ.Υ., συνδυαστικά με τις περικοπές δαπανών στον τομέα υγείας, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στη Ρόδο, την επανακαταθέτουμε ως έχει.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Υγείας Αρχαγγέλου και Έμπωνα;
  • Στο σχεδιασμό του Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ρόδου, στο πλαίσιο του ν.4238/2014 για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), θα συμπεριληφθούν όλες οι προϋπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις αντίστοιχες οργανικές θέσεις, ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Δημήτρης Γάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Νίκος Μιχαλάκης

-.-

 

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble