«Συνθήκες παραβατικότητας και φοροδιαφυγής θα επιφέρει η κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 50% στα αλκοολούχα, σε συνδυασμό με την αύξηση ΦΠΑ»


Κατηγορηματικά αντίθετο, βρίσκει τον κλάδο των εστιατόρων της Ρόδου το θέμα της κατάργησης των εκπτώσεων κατά 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα, που ισχύει για τα Δωδεκάνησα. Αναλύοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» Γιάννης Κλούβας, τόνισε ότι, ο ίδιος, δεν είναι αντίθετος με την αντικειμενική φορολογία που βοηθά την επιχειρηματικότητα και συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Όμως, η πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ραγδαία πτωτική και η κατάργηση της εκπτωτικής φορολογίας, σε συνδυασμό με την υπερβολική αύξηση ΦΠΑ, θα εκτοξεύσει το κόστος κάθε φιάλης ποτού και θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης, δημιουργώντας νέο, μεγαλύτερο κύκλο ύφεσης.

Οι επιπτώσεις, τόσο στην αγορά, όσο και στην κοινωνία, θα είναι τεράστιες και οι συνέπειες στα κρατικά έσοδα και στην ανεργία, αρνητικές. Επί πλέον, θα «ανοίξουν πόρτες» στην παραβατικότητα, αφού οι καταναλωτές, θα στραφούν σε κατηγορίες με χαμηλότερη ή μη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών, συνεπώς, η εμφάνιση λαθρεμπορίου μέσω κυκλωμάτων ή παράνομης παραγωγής και διακίνησης χύμα αποσταγμάτων χωρίς υγειονομικό έλεγχο και η αύξηση κινδύνων για τη δημόσια υγεία, είναι πολύ πιθανά ενδεχόμενα.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υποστούν πλήγμα, η ανταγωνιστικότητά τους θα μειωθεί, θα σημειωθεί κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων, συνεπώς, η ανεργία θα γιγαντωθεί. Η δε ζημία για τα δημόσια έσοδα και την οικονομία εν γένει, θα προέλθει από τη σημαντική μείωση της δημοσιονομικής απόδοσης της φορολογίας των αλκοολούχων ποτών, καθώς κάθε κατάργηση μείωσης φόρου και επιβολής νέου, μειώνει σχεδόν ισόποσα την κατανάλωση. Κοινώς, τελειώσαμε

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble