Η Ευρώπη των Ελευθεριών κόντρα στον Φανατισμό και την Ισλαμοφοβία – Ξεκινάει το Τριήμερο του Σπιτιού της Ευρώπης

Με την στρογγυλή τράπεζα «Η Ευρώπη των Ελευθεριών κόντρα στον Φανατισμό και την Ισλαμοφοβία», την Πέμπτη, 05/02, στις 7:00 το απόγευμα στο «Ακταίον» ξεκινά το “Τριήμερο για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και την Αγροτική Οικονομία”, που διοργανώνει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, 5-7 Φεβρουαρίου 2015.

Σε μια Ευρώπη που ξύπνησε από την μονομανία της Οικονομικής Κρίσης με τα τραγικά γεγονότα στη Γαλλία, τις δολοφονικές επιθέσεις στο περιοδικό Charlie Hebdo και όλα όσα ακολούθησαν, καλούμαστε να συζητήσουμε ξανά και επαναπροσδιορίσουμε τις βάσεις στις οποίες κτίζεται το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Ποια είναι η πολυπολιτισμική Ευρώπη; Υπάρχουν περιορισμοί στην Ελευθερία του Λόγου; Πως επηρεάζει ο φανατισμός την Ευρώπη του σήμερα; Η Ισλαμοφοβία είναι υπαρκτός κίνδυνος;

Τέσσερις εξαιρετικοί ομιλητές θα κληθούν να απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις, επιχειρώντας μέσα από τις δικές τους μοναδικές εμπειρίες και προσωπικές αντιλήψεις να ρίξουν φως στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα. Μαζί τους, νέοι και νέες από διάφορες γωνιές της Ευρώπης θα δώσουν τις θέσεις τους προσθέτοντας σε μία ζωντανή συζήτηση. Οι ομιλητές που αποτελούν την στρογγυλή τράπεζα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Διονύσης Γουβιάς, ο δικηγόρος Γαβριήλ Χαρίτος, η Ναγμέ Ροχάνη και ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης.

Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη των νεκρών του Charlie Hebdo και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και της ΔΕΡΜΑΕ. Δείτε επίσης https://www.facebook.com/events/902193496488026/

Ακολουθούν τα βιογραφικά των ομιλητών:

Διονύσης Γουβιάς: Ο Διονύσης Γουβιάς είναι Επίκουρος Καθηγητής στο ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ειδίκευση στην “Εκπαιδευτική Πολιτική”. Έχει δεκατριετή διδακτική εμπειρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) και συνολική δεκαπενταετή εκπαιδευτική εμπειρία. Έως σήμερα, έχει συμμετάσχει σε 9 ερευνητικά προγράμματα, εκπαιδευτικού ή ευρύτερου κοινωνιολογικού χαρακτήρα. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, εστιάζεται (κυρίως) σε θέματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σχέσης Εκπαίδευσης & Αγοράς Εργασίας, Ανισοτήτων στην Εκπαίδευση, καθώς και σε θέματα της Έμφυλης Διάστασης στην Εκπαίδευση. Έχει 3 δημοσιευμένα βιβλία: 1) ένα με θέμα τα χαρακτηριστικά της μαθητικής εργασίας στο γυμνάσιο και στο λύκειο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων∙ 2) ένα πανεπιστημιακό εγχειρίδιο ‘Εκπαιδευτικής Πολιτικής’∙ και 3) έχει κάνει τη μεταφραστική & επιστημονική επιμέλεια σε πανεπιστημιακό εγχειρίδιο ‘Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης’. Έχει επιβλέψει μέχρι σήμερα συνολικά δεκάδες διπλωματικές εργασίες σε μεταπτυχιακό επίπεδο, και έχει συμμετάσχει σε επτά τριμελείς επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών. Είναι κριτής σε 4 διεθνή και σε 4 ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, και μέλος τριμελών Επιτροπών Αξιολόγησης υποψηφίων μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.). Επίσης είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Κέντρου για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για κρίση/αξιολόγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (νυν ΙΕΠ), στο Μητρώο Εκπαιδευτών του ΙΔΕΚΕ (νυν ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για Εκπαίδευση Εκπαιδευτών και Στελεχών Διαβίου Μάθησης,  καθώς και στο Μητρώο Αξιολογητών του ΥΠΔΒΜΘ  για κρίση/αξιολόγηση ερευνητικών προτάσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Ισότητας & Ίσων Ευκαιριών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο «ΑΙΓΑΙΟ 50:50, Ισόρροπη Συμμετοχή», και εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Επιτροπή Πολιτογράφησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, για υποθέσεις του Νοτίου Αιγαίου.

Γαβριήλ Χαρίτος: Ο Γαβριήλ Χαρίτος είναι δικηγόρος Ρόδου, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου με άριστα και έπαινο. Η διπλωματική του εργασία με τίτλο «Ο εκδημοκρατισμός των αραβικών κρατών ως προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής – Η περίπτωση της Ιορδανίας και της Τυνησίας» δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών καθ. Ηλία Κρίσπη και δρος. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη και κυκλοφορεί από τις Νομικές Εκδόσεις Σάκκουλα. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το αντικείμενο της διδακτορικής του έρευνας είναι η ισραηλινή εξωτερική πολιτική ως προς την Κύπρο. Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής της δεξαμενής σκέψης ‘Κέντρο Μοσέ Νταγιάν’ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί από τα ερευνητικά ινστιτούτα εξωτερικής πολιτικής ΕΛΙΑΜΕΠ, ΚΕΜΜΙΣ, ΚΕΜΜΕΠ  και από το Κυπριακό Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είναι τακτικός αρθρογράφος για ζητήματα Μέσης Ανατολής στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Foreign Affairs. Διδάσκει Εβραϊκή γλώσσα στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αγαπάει το μπλόγκινγκ και είναι ερασιτέχνης κινηματογραφιστής.

Ναγμέ Ροχάνη: Η Ναγμέ Μεάνι Ροχάνη γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1958. Εκεί σπούδασε εκπαιδευτικός και κοινωνιολογία. Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική και το 1982 ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα με τον σύζυγο και τα 4 παιδιά της. Δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών σε πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και οργάνωσε εθελοντικά πολλά προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών και έφηβων με την υποστήριξη της Διεθνούς Μπαχάι Κοινότητας με αρκετές δράσεις  που είχαν κύρια θέματα την εξάλειψη της κάθε προκατάληψης και  την ενότητα στην διαφορετικότητα. Έχοντας αποκομίσει μεγάλη εμπειρία μέσα από τις ενασχολήσεις σε πολλά κοινωνικά πεδία, ξεκίνησε να εκπαιδεύει και να συμβουλεύει άλλους για να οργανώσουν  κι αυτοί ανάλογες δράσεις με τα ίδια θέματα, με πρωτοστάτες τα ίδια της τα παιδιά τα οποία δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Βαγγέλης Παυλίδης: Ο Βαγγέλης Παυλίδης γεννήθηκε και ζει στην Ρόδο, τα τελευταία 15 χρόνια στην Λαχανιά.  Από 1971 έως το 2010 υπήρξε πολιτικός σκιτσογράφος στο ΒΗΜΑ, το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, την ΕΞΟΡΜΗΣΗ.  Σκίτσα του έχουν πολλές φορές δημοσιευτεί και σε εφημερίδες του εξωτερικού.  Παράλληλα, εικονογραφεί και γράφει βιβλία, ιδιαίτερα για παιδιά. Έχει εκθέσει ατομικά στο Όσλο 1978, Αθήνα 1987, το Μουσείο των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη στο Λονδίνο 1999, στην Rosas της Ισπανίας 2000, στην Λισαβώνα το 2010, το Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη Ρόδο 2012 και διάφορες Ελληνικές πόλεις. Προσκαλεσμένος τιμητικά έχει εκθέσει hors de concours στην 8η Μπιενάλε του Gabrovo, στο Salon de Caricature St. Esteve, Γαλλία, στο Ruthdrum της Ιρλανδίας, στην συνάντηση “Η Ανατολή συναντά τη Δύση”, Gabrovo 2008 και τo 2010 στην Διεθνή Εκθεση Amadora, στην Πορτογαλία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές Διεθνείς Εκθέσεις, σε διάφορες χώρες. Tο 1976, σε έρευνα του Μουσείου του Χιούμορ και της Σάτιρας του Gabrovo, αναδείχτηκε ανάμεσα στους “100 καλύτερους σύγχρονους γελοιογράφους”. Το 1994, αναγράφηκε στην τιμητική λίστα της ΙΒΒΥ (Διεθνής Επιτροπή Βιβλίων για τη Νεότητα), για την εικονογράφηση. Το 2002, τιμήθηκε απο το CICOP (Διεθνές Κέντρο για τη Διάσωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς) για το βιβλίο “Ρόδος, 1306-1522: μια Ιστορία”. Το 2010, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 100 χρόνια της δημοκρατίας στην Πορτογαλία, τιμήθηκε απο την Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας της Amadora, ως γελοιογράφος “εκπρόσωπος της αρχαιότερης Δημοκρατίας στον κόσμο”. Το 2012, ο Δήμαρχος και το Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Ρόδου τον τίμησαν για “την Διεθνή καλλιτεχνική προσφορά του”. Έχουν εκδοθεί έξη συλλογές με σχέδια και σκίτσα του.  Έχει γράψει και εικονογραφήσει δύο βιβλία.  Έχει εικονογραφήσει πολλά, παιδικά κυρίως, βιβλία. ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Αθήνα 1978,  Σκόπια 1979,  Akshehir 1979,  Kragujevac 1982,  Duisburg 1982,  Gabrovo 1983,  Κωνσταντινούπολη 1988,  Αμστερνταμ 1989,  Siauliai 1990,  Amadora 2010, Ρόδος 2012.

Στο Τριήμερο εντάσσονται επίσης οι εκδηλώσεις:

Παρασκευή, 06/02/2015 – Εναλλακτικές Μορφές Επιχειρηματικότητας & Νέες προσεγγίσεις στο τουριστικό προϊόν
Αναζητούμε νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας, μαθαίνουμε για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), γνωρίζουμε παραδείγματα διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος.
Στο Ακταίον, στις 19:00 (https://www.facebook.com/events/843525222375803/)

Σάββατο, 07/02/2015 – Αγροτική Οικονομία: Ευκαιρίες και Παραδείγματα
Γνωρίζουμε παλιά και νέα παραδείγματα αγροτικής οικονομίας, καλές πρακτικές και μαθαίνουμε περισσότερα για τάσεις και ευκαιρίες. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες».
Κοινοτική Αίθουσα Απολλώνων (https://www.facebook.com/events/1042509952431708/)
Οργανωμένη ΔΩΡΕΑΝ μεταφορά με δήλωση συμμετοχής. Περισσότερες πληροφορίες στο 2241030486.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Pin It on Pinterest