Πώς μπορούν να κάνουν εμβάσματα στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις


Μιλώντας με τραπεζικούς παράγοντες, η διαδικασία αιτήσεων για έγκριση εμβασμάτων στο εξωτερικό κυλάει ομαλά, δίνοντας προτεραιότητα σε φαρμακευτικές, ιατρικά είδη, νοσοκομεία κλπ.

Η διαδικασία για επιχειρηματίες

Η τραπεζική αργία έφερε αλλαγές στον τρόπο πραγματοποίησης εμβασμάτων στο εξωτερικό για πληρωμές προς προμηθευτές αλλά και στις καταθέσεις και τις εντολές πληρωμών. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εμβάσματα στο εξωτερικό για την πληρωμή προμηθευτών και την πραγματοποίηση εισαγωγών πρέπει να απευθύνουν αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Τα βήματα:

-Αρχικά θα πρέπει ο επιχειρηματίας να καταθέσει αίτημα μέσω της εμπορικής τράπεζας με την οποία συνεργάζεται.

-Στην αίτηση θα αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας που στέλνει το έμβασμα, αλλά και τα αναλυτικά στοιχεία της εταιρείας που το δέχεται. Επίσης είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται η αιτιολογία.

-Μαζί με την αίτηση απαιτείται και μία επιστολή στην οποία η εταιρεία θα αναφέρει αναλυτικά τους λόγους που θέλει να μεταφέρει τα χρήματα, τα ποσά παραγγελίας, πόσο επείγον είναι κλπ. Επίσης, θα πρέπει να επισυνάπτονται και αποδεικτικά των λόγω παραγγελιών ή τιμολόγια ή ένα προσύμφωνο.

-Στη συνέχεια η τράπεζα τα διαβιβάζει στα κεντρική και η Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος δίνει την τελική έγκριση.

Συνήθως, ο επιχειρηματίας ενημερώνεται σε τρεις ώρες από την αίτηση αν έχει εγκριθεί η μεταφορά.

Η επικοινωνία με την τράπεζα για περισσότερες οδηγίες μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά, στο κατάστημα με το οποίο συνεργάζονται ή στον κεντρικό τηλεφωνικό αριθμό κάθε τράπεζας. Για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων, οι επιχειρήσεις μπορούν να κοινοποιούν το αντίγραφο του αιτήματος που έχουν υποβάλει στην τράπεζά τους με φαξ στην Επιτροπή στο 210-3238783.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble