ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Που πάνε τα έσοδα του ΤΑΠΑ από τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου;»


Το ζήτημα της ανταποδοτικότητας των εσόδων που εισπράττει το ΤΑΠΑ από τη Μεσαιωνική Πόλη, αναδεικνύει με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας ότι ελάχιστα από αυτά τα χρήματα διατίθενται για τη συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η επισκεψιμότητα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου κινείται σε υψηλά επίπεδα και τα έσοδα τα τελευταία χρόνια υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ υψηλή είναι και η επισκεψιμότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αυτά τα έσοδα θα μπορούσαν να αποτελούν τη χρηματοδοτική βάση μιας νέας προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, προκειμένου να υλοποιηθούν απαραίτητα έργα συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου, όπως αναφέρει στην Επίκαιρη Ερώτησή του ο κ. Κόνσολας.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου θέτει και ζήτημα για τον τρόπο και τον βαθμό αξιοποίησης των ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Επισημαίνει ότι το ΤΑΠΑ διαχειρίζεται 241 ακίνητα από τα οποία, σύμφωνα με στοιχεία του 2013, φαίνεται να εισπράττει μόλις 363.971 ευρώ σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα από αυτά έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, κινδυνεύουν με κατάρρευση και δεν αξιοποιούνται.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας, τονίζει:

«Το ζήτημα της χαμηλής ή ανύπαρκτης, τα τελευταία χρόνια, ανταποδοτικότητας των εσόδων που εισπράττει το ΤΑΠΑ από τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι μείζον.

Αφορά και στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και της σημερινής, αφού έχει δημιουργηθεί μια ετεροβαρής σχέση. Το Κράτος εισπράττει έσοδα από τη Μεσαιωνική Πόλη, αλλά δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του για την υλοποίηση έργων συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου.

Επιτέλους, πρέπει να γνωρίζουμε που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα την ώρα που η Μεσαιωνική Πόλη έχει ανάγκη από απαραίτητα έργα συντήρησης και ανάδειξής της, ως ιστορικού και ζωντανού μνημείου.

Το ίδιο ισχύει και για τα ακίνητα που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη και είναι σαφές ότι, όχι μόνο δεν συντηρούνται και δεν αξιοποιούνται, αλλά ούτε και αποφέρουν τα έσοδα που πρέπει.

Δεν μπορεί να υπάρχουν 241 ακίνητα, που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, και να εισπράττονται μόλις 363.371 ευρώ, με βάση τα στοιχεία του 2013.

Πρέπει να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις για τις μισθώσεις αυτών των ακινήτων, τους όρους των μισθώσεων και κατά πόσο αυτοί τηρούνται, αλλά και για τον σχεδιασμό συντήρησης και αξιοποίησης αυτών των ακινήτων».

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια