Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και εφήβους διοργανώνουν τα Εκπαιδευτικά Κέντρα Ρόδου «ΡΟΔΙΩΝ Μάθησις»


Το εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και εφήβους, που διοργανώνουν τα Εκπαιδευτικά Κέντρα Ρόδου «ΡΟΔΙΩΝ Μάθησις» σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι φαντασίας και αναμέτρησης με την ελληνική και ξένη Λογοτεχνία. Επιλεγμένες λογοτεχνικές σελίδες και αποσπάσματα θα μας συντροφεύσουν και θα μας ξεναγήσουν σε μία άλλη πραγματικότητα, σε αυτή των παιδιών και των εφήβων αναγνωστών.

Στόχος του Εργαστηρίου είναι αφενός η ευχάριστη επαφή των παιδιών και των εφήβων με τις λέξεις, τα συναισθήματα και τις εικόνες της ανάγνωσης, και αφετέρου η δημιουργική υπέρβαση του αρχικού κειμένου μέσα από νέες λέξεις και ιστορίες που θα δημιουργήσουν τα ίδια τα παιδιά.

Τα παιδιά από μικρή ηλικία έχουν μέσα τους το χάρισμα της φαντασίας και της αφήγησης. Ο κόσμος των παιδιών κυοφορεί τις ωραιότερες ιστορίες και οι λέξεις για τα παιδιά είναι μία ανακάλυψη που τους δίνει χαρά.

Κάθε Εργαστήριο είναι μοναδικό, όπως και κάθε παιδί, και «ζωντανό» λόγω της διάδρασης που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη του εργαστηρίου. Μέσα από φυλλάδια εργασίας και στοχευμένες ερωτήσεις ξεκλειδώνουμε την πόρτα της φαντασίας και της παρατηρητικότητας και συμμετέχουμε στη διαδικασία της γραφής και της αφήγησης αβίαστα και φυσικά, όπως ακριβώς ενυπάρχει η αφήγηση στην παιδική και εφηβική ψυχή.

Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Εργαστηρίου είναι σαφής και ουσιαστικός. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλών απαιτήσεων η Λογοτεχνία οφείλει να έχει πρωταρχική θέση. Η επαφή των παιδιών με τη γλώσσα είναι η πιο δυναμική διαχείριση, εκ μέρους τους, της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας που τα περιβάλλει. Η χαρά της δημιουργικότητας, η αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την ανακάλυψη ενός νέου σύμπαντος , του λογοτεχνικού σύμπαντος, η Συμμετοχικότητα και η ένταξη στην ομάδα, η παραγωγή ενός δικού τους λόγου είναι παράγοντες που ευνοούν την ομαλή ψυχοσυναισθηματική και γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού και ταυτόχρονα βοηθούν τον έφηβο να αρθρώσει τον δικό του λόγο ή αντίλογο απέναντι σε μια πραγματικότητα που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως «κλειστό» κύκλωμα.

Σε μια κοινωνία που τα παιδιά εθίζονται να σκέφτονται με εικόνες, η επαφή με τα εργαλεία του λόγου φαντάζει επανάσταση. Ανακαλύπτοντας τη γλώσσα οριοθετούμε ξανά τον εαυτό μας.

Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η κ. Χάρις Κόντου, Φιλόλογος Νεοελληνίστρια, Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην παιδική λογοτεχνία και το νεοελληνικό λαϊκό παραμύθι

Πληροφορίες για το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής παρέχονται από τα Εκπαιδευτικά Κέντρα «ΡΟΔΙΩΝ μάθησις»: τηλ. 22410 01422.

dimiourgiko-ergastiri-2016

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια