Συναντήσεις εργασίας για ένταξη έργων και δράσεων στο νέο ΕΣΠΑ


Σειρά από συναντήσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν υπό την παρουσία και τον συντονισμό του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, μετά από πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Οργάνωσης προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για ένταξη έργων και δράσεων στο νέο ΕΣΠΑ.

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου η κ. Ξεπαπαδάκη Παπαδημητρίου Βασιλική, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Κυριαζή Στέφανο εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο και τα στελέχη της Υπηρεσίας Πρασίνου για τις ενεργές αλλά και επικείμενες προσκλήσεις τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Ν. Αιγαίου. Αποφασίστηκε λοιπόν η εκπόνηση καθώς και επικαιροποίηση μελετών ώστε να καταστεί εφικτή η υποβολή τους στο μέτρο «Δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς» του ΠΕΠ Ν.Αιγαίου η χρηματοδότηση έργων όπως α) ανάπλαση και ανάδειξη του Πάρκου Ροδίνι και β) ανάδειξη των περιμετρικών πάρκων Μεσαιωνικής Πόλης.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου, αντίστοιχη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων. Κατά τη συζήτηση και αφού προηγήθηκε η ενημέρωση από την κ. Ξεπαπαδάκη προς τους αντιδημάρχους κ Κακούλη, κ. Χατζηιωάννου και προς τα στελέχη της Δ. Μεσαιωνικής Πόλης, για τα αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδότησης, αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών ώστε στο προσεχές διάστημα να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να επιχειρηθεί η ένταξη των παρακάτω έργων:

α) στο μέτρο « Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης Δημόσιων κτιρίων» παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια πόλεως Ρόδου όπως στο Καζούλειο, στο Έκτο Γυμνάσιο Ρόδου (Οικοκυρική), στην Αμαράντειο και στην Ακαδημία.

β)στο μέτρο «ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς» η ενίσχυση των μουσειακών υποδομών του Νεστορίδειου

γ)στην ενεργή πρόσκληση του τομεακού επιχειρησιακού προγράμματος του ΥΜΕΠΕΡΑ και στο μέτρο «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα», με καταληκτική ημερομηνία στις 30 Ιουνίου, το κτίριο Ακάβη. Παράλληλα όμως δόθηκε η εντολή από τον Δήμαρχο να επικαιροποιηθεί η μελέτη της Ροδιακής Έπαυλης καθώς εκείνος και η κ. Ξεπαπαδάκη μετά από σειρά επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της ΕΤΑΔ παρουσία του Βουλευτή Δωδ/σου κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, εξακολουθούν να βρίσκονται σε επικοινωνία με την ΕΤΑΔ προκειμένου να επιτευχθεί η παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο Ρόδου με ευνοϊκούς όρους.

Επίσης την Πέμπτη 9 Ιουνίου έλαβε χώρα συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Δημάρχου μεταξύ της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και του τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου. Η κ. Ξεπαπαδάκη και η κ. Καραγιάννη Χριστίνα ενημέρωσαν τις αντιδημάρχους κ. Ζωάννου, κ. Κρεμαστινού και τον Πρόεδρο του ΔΟΠ κ. Πετράκη για τις ενεργές προσκλήσεις του ΠΕΠ Ν.Αιγαίου και ότι ήδη έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για ένταξη προς χρηματοδότηση:

α) της λειτουργίας του συσσιτίου

β) της λειτουργίας κοινωνικού φαρμακείου

γ) της λειτουργίας του ΚΗΦΗ

δ) και της δημιουργίας μιας νέας δομής αυτής του «Κέντρου Κοινότητας» για την Διεύθυνση Κοινωννικής Πολιτικής με ιδιαίτερη σημασία για το νησί της Ρόδου καθώς στο Κέντρο Κοινότητας θα περιλαμβάνεται και το παράρτημα για τους Ρομά. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός του συστήματος για την επιδότηση ενοικίου για τους Ρομά.

Τέλος για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η αντίστοιχη συνάντηση με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων προκειμένου να επισπευτούν οι τυπικές διαδικασίες για το κλείσιμο των έργων που ήταν ενταγμένα στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά και να εξεταστούν τα επίπεδα ωριμότητας των μελετών για αντιπλημμυρικά έργα στη ΔΕ Αφάντου, Παστίδα και ΔΕ Ιαλυσού. Τα συγκεκριμένα έργα προβλέπεται να ενταχθούν στο μέτρο «Αντιμετώπιση κινδύνων και καταστροφών» του ΠΕΠ Ν. Αιγαίου και για την εκπόνηση και συμπλήρωση των μελετών οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων στις παραπάνω Κοινότητες, η Διεύθυνση Προγραμματισμού εξασφάλισε με επιτυχία ικανή χρηματοδότηση από Πρόγραμμα της ΜΟΔ.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια