“Θέλει μόνο του; Να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αυτονομηθεί” – Γράφει η παιδοψυχολόγος Σοφία Παυλίδη

της παιδοψυχολόγου Σοφίας Παυλίδη

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν αρχίζουν, πρώτα δειλά-δειλά και ύστερα πιο δυναμικά, να διεκδικούν την αυτονομία τους, σε πρώτη φάση γύρω από ζητήματα αυτοεξυπηρέτησης, και αργότερα και σε άλλους τομείς της ζωής τους. Ο χρυσός κανόνας γύρω από το πώς να διαχειρίζεστε τις πρώτες κραυγές ανεξαρτησίας του παιδιού σας είναι ο ακόλουθος: Μόλις μπορεί να κάνει κάτι μόνο του, ενθαρρύνετέ το!

Συνήθως, η αυτονόμηση ξεκινά από ζητήματα που αφορούν το ίδιο το παιδί και την φροντίδα του, για να αποκτήσει πιο γενικό χαρακτήρα όσο το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσονται καλύτερα οι δεξιότητές του. Ας δούμε, μέσα στο σπίτι, πότε και σε ποιους τομείς  μπορεί ένα παιδί, να ξεκινήσει να καταφέρνει πράγματα μόνο του:

ΦΑΓΗΤΟ

-Από 18 μηνών ένα παιδάκι μπορεί να αρχίσει να τρώει μόνο του, κρατώντας το φαγητό με το χέρι του, και εσείς να συμπληρώνετε το τάισμα  με ένα κουτάλι για να χορτάσει!

-Από 2 χρονών μπορεί να χρησιμοποιήσει πιρούνι, και εσείς να σκουπίζετε ότι πέφτει στο πάτωμα!

-Από 3,5  χρονών μπορεί να βοηθήσει τη μαμά στο στρώσιμο του τραπεζιού!

-Από 7 χρονών μπορεί να φτιάξει μόνο του το σάντουιτς για το σχολείο και να το βάλει στην τσάντα του!

 ΝΤΥΣΙΜΟ- ΓΔΥΣΙΜΟ

-Από 18 μηνών μπορεί να βγάλει τα παπούτσια του, αν δεν έχουν κορδόνια, και να σας βοηθήσει να του φορέσετε τα μανίκια της μπλούζας του!

-Από 3 χρονών μπορεί να βγάλει όλα του τα ρούχα!

-Από 5-6 χρονών μπορεί μέχρι και κορδόνια να δέσει!

 ΤΟΥΑΛΕΤΑ

-Μεταξύ 18 μηνών και 2.5 ετών είναι η καταλληλότερη περίοδος για αποτελεσματική ενεργό εκπαίδευση στην χρήση της τουαλέτας!

 ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΔΟΝΤΙΩΝ

-Από 2 χρονών πολλά παιδιά επιμένουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνα τους. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιεί πολύ μικρή ποσότητα οδοντόπαστας και αφήστε τα!

 ΜΠΑΝΙΟ

-Από 2.5 χρονών μπορεί να ξεβγάλει τις σαπουνάδες από το σώμα του!

-Από 5 χρονών μπορεί, εφόσον του ρυθμίσετε την θερμοκρασία του νερού, να κάνει μπάνιο μόνο του!

 Γενικά, όσο πιο νωρίς μπορείτε, υιοθετώντας έναν εποπτικό ρόλο, δώστε πρωτοβουλίες και υπευθυνότητες στο παιδί σας. Έρευνες και εμπειρία δείχνουν ότι παιδιά που ενθαρρύνονται προς αυτήν την κατεύθυνση από την σωστή ηλικία, μεγαλώνουν έχοντας περισσότερη αυτοπεποίθηση, παρουσιάζουν μικρότερη δυσκολία στον αποχωρισμό από τους γονείς, διαχειρίζονται καλύτερα την απώλεια, την απόρριψη και  άλλες δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν στην εξέλιξη της ζωής τους. Στην αντίθετη περίπτωση, τα παιδιά βολεύονται με το να έχουν γονείς που τα κάνουν όλα αντί για αυτά, παραμένουν άβουλα και καθηλωμένα σε μικρότερες ηλικίες, και αντιμετωπίζουν τον κόσμο μέσα από μια ανώριμη συναισθηματική ματιά.

Pin It on Pinterest