Ενιαίος ΦΠΑ 16% στο τραπέζι


Οι αυξήσεις και οι μειώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες

Αλλαγές στον ΦΠΑ με καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 16% που θα επιβάλλεται σχεδόν σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αθήνας – δανειστών.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως «έδωσε» όπως ήταν η απαίτηση του ΔΝΤ τον ΦΠΑ. Με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή από 16% ως και 18% η φορολόγηση κάποιων προϊόντων αναμένεται να μειωθεί, ωστόσο θα υπάρξει αύξηση σε άλλα.

Όλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί και ο κατώτατος συντελεστής ΦΠΑ από το 6,5 στο 8%.

Έτσι θα υπάρξει αύξηση περίπου 2,65% σε υπηρεσίες και προϊόντα όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σε τρόφιμα, την εστίαση, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Η μείωση θα είναι άνω του 5%.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι θεσμοί αντιπροτείνουν βασικό ΦΠΑ 19%-21%.

-Ενδυση – υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα – είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.α. εντάσσονται σήμερα στον ανώτατο συντελεστή 23% και θα μειωθούν στο 16%.

-Στο χαμηλό συντελεστή 13% ο οποίος θα ανέλθει σύμφωνα με τα σενάρια στο 16% εντάσσεται η εστίαση.

-Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Τουλάχιστον για τα φάρμακα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθούν στο χαμηλό συντελεστή.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια