ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «Άγιον Όρος, Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Φωτογραφίες, 1956-2001»

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
«Άγιον Όρος, Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Φωτογραφίες, 1956-2001»

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου. Θα τελεστούν την Παρασκευή 17 Απριλίου και ώρα 20.00 στη Νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το αρχείο του κ. Παναγιώτη Βοκοτόπουλου ο οποίος επισκέφθηκε το Άγιον Όρος πολλές φορές μέσα στο διάστημα από το 1956 έως το 2001.
Οι φωτογραφίες του καλύπτουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής του Αγίου Όρους, αποτυπώνοντας την κρίσιμη περίοδο των προβλημάτων από την λειψανδρία, την έλλειψη πόρων και γενικότερου ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την διάσωση της μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, και ταυτόχρονα την πνευματική ζωή, τη τήρηση απαρασάλευτης της λατρευτικής και λειτουργικής ζωής της καθημερινότητας των μοναχών.
Στα κτίρια διακρίνεται η φθορά, η πατίνα του χρόνου, η προσπάθεια των Μοναχών να διασώσουν με κάθε τρόπο τα αρχιτεκτονικά έργα από την καταστροφή με χρήση όποιων υλικών είχαν στη διάθεσή τους, όπου τα χρωματικά υπολείμματα του χρόνου συναντούν τα έντονα κόκκινα, γαλάζια, κίτρινα χρώματα, σε ένα εντυπωσιακό συνδυασμό , που δεν υπάρχει πλέον.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χαιρετίζοντας την παρουσίαση του φωτογραφικού του έργου τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Έκθεσις αυτή, της ενδιαφερούσης συλλογης φωτογραφιών, τεκμηρίων της παρελθούσης πεντηκονταετίας, θεωρείται εξαιρετικώς σημαντική, διότι καταγράφει τον πλούτον της προσφάτου ιστορίας της ιεράς Αθωνικής χερσονήσου. Το απαράμιλλον φυσικὸ κάλλος, τα καταπληκτικά αρχιτεκτονήματα, τὰ ιερὰ κειμήλια. Αι ασκητικαὶ των μοναστών μορφαὶ και το κατανυκτικὸν περιβάλλον απεικονίζονται και αποτυπώνονται συγκινητικώς.»

Λίγα λόγια για τον Ακαδημαικό κ. Παναγιώτη Βοκοτόπουλο
Ο Παναγιώτης Α. Βοκοτόπουλος γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία. Διετέλεσε Επιμελητής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (1965-1976) και εν συνεχεία Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1976-1987) και Αθηνών (1987-1991).
Από το 2000 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:
Η Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική εις την Δυτική Στερεά Ελλάδα και τη Ήπειρο από του τέλους του 7ου μέχρι του τέλου του 10ου αιώνα.(1975).
Εικόνες της Κέρκυρας(1990)
Βυζαντινές εικόνες(1995)
Μικρογραφίες των Βυζαντινών χειρογράφων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων(2002)
Επιμελήθηκε και επέβλεψε την έκδοση από την Ακαδημία Αθηνών της έρευνας της Αγιορειτικής Εστίας που πραγματοποίησαν οι συνεργάτες της Νικόλαος Τουτός και Γεώργιος Φουστέρης με τίτλο: «Ευρετήριον της Μνημειακής Ζωγραφικής του Αγίου Όρους(10ος-17ος Αιώνας)
Κατά τη μακρά θητεία του είχε την ευκαιρία να αποτυπώνει με το φωτογραφικό φακό του Βυζαντινά μνημεία και την Ελληνική φύση.
Από την μεγάλη φωτογραφική συλλογή του η Αγιορειτική Εστία παρουσίασε το 2008 μέρος των φωτογραφιών του σε Έκθεση με τίτλο «Άγιον Όρος Παναγιώτης Βοκοτόπουλος Φωτογραφίες 1956-2001»
Τμήμα αυτής της Έκθεσης παρουσιάστηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βελιγραδίου σε συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων του Αγίου Όρους.

Pin It on Pinterest