Διοργάνωση έκθεσης Ταπισερί Ομπουσόν στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου


Mr. Michel MOINE

Δήμαρχος Ομπουσόν

50 Grande Rue

23200 AUBUSSON

Tel.: 05 55 83 08 00

[email protected]

Emmanuel Gérard,

Διευθυντής

Cité internationale de la tapisserie

Avenue des Lissiers – BP 89 – 23200 Aubusson

Tél. : 05 55 66 66 66

[email protected]

Αξιότιμε Δήμαρχε, αξιότιμε Διευθυντά

Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία της αντιπροσωπείας από το νησί της Ρόδου κατά τα εγκαίνια του μουσείου σας.

Η Ρόδος έχει μια ισχυρή ιστορική σύνδεση με την πόλη του Ομπουσόν. Ο Pierre DAubusson υπήρξε Μεγάλος Μάγιστρος του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, με βάση-πρωτεύουσα του τάγματος αυτό που σήμερα είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Επί των ημερών του το Τάγμα με απόλυτη επιτυχία απέκρουσε συνεχείς επιθέσεις των Οθομανών εναντίον του νησιού της Ρόδου. Κατά την περίοδο που υπήρξε Μεγάλος Μάγιστρος, επισκέφτηκε το ορεινό χωριό Απόλλωνα της Ρόδου, όπου εντυπωσιάστηκε από την ασημένια εικόνα της Παναγίας, την οποία σφράγισε με την προσωπική του σφραγίδα. Η εικόνα αυτή υπάρχει μέχρι σήμερα στο χωριό. Μετά από κοινές συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Απολλόνων, και του Σπιτιού της Ευρώποης στη Ρόδο, τα Απόλλωνα είναι σήμερα αδελφοποιημένη πόλη με το Ομπουσόν.

220px-Pierre_daubussonΩς Δήμαρχος Ρόδου, έχω θέσει ως σημαντική προτεραιότητα την ενίσχυση της παρουσίας της Ρόδου στα διεθνή πολιστικά δρώμενα. Στόχος είναι η ταυτόχρονη ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού θησαυρού της περιοχής, με την παράλληλη φιλοξενία καλλιτεχνικών και εν γένει πολιτιστικών δρώμενων από τη διεθνή πολιτιστική σκηνή. Μεγάλος στόχος είναι η ανάδειξη της Ρόδου ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά στο Δήμο Ρόδου.

Στα πλαίσια των ανωτέρω θα ήθελα να σας προσκαλέσω προσωπικά στη Ρόδο για τη φιλοξενία έκθεσης Ταπισερί Ομπουσόν, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, πιθανώς στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Pierre dAubusson. Είμαι βέβαιος ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Ρόδου, ενώ έχουμε την τεχνογνωσία, αλλά και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τις συλλογές σας, κάτι το οποίο θα αποτελέσει σημαντική διαφήμιση και για το δικό σας Ίδρυμα, δεδομένων των χιλιάδων εν δυνάμει επισκεπτών που θα μπορέσουν να θαυμάσουν τα εξαιρετικής καλαισθησίας έργα της συλλογής σας.

Τέλος θα ήθελα προσωπικά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στα εγκαίνια του Μουσείου. Δυστυχώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν είναι δυνατό για εμένα να επισκεφτώ το Ομπουσόν τώρα, ωστόσο αυτό είναι κάτι που σκοπεύω να κάνω οπωσδήποτε στο μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι η επιτροπή που αποτελείται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απολλώνων, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, και εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων, θα κάνουν εξαιρετική δουλειά εκπροσωπώντας τη Ρόδο σε αυτό το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια