Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Φανών -Φωτογραφίες

Έγιναν χθες 1 Φεβρουαρίου τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Φανών με την παρουσία πλήθους κόσμου στο ιδιόκτητο κτήριο το οποίο έχει δωρίσει στον Πολιτιστικό Σύλλογο η κυρία Αγγελική Κυριατσούλη-Κουσουρνά στη μνήμη των γονέων της Μιχαήλ και Μαρίας Κυριατσούλη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου, ο Εντεταλμένος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Δημοτικός Σύμβουλος Πάλλας Αγαπητός, και τοπικοί Σύμβουλοι.

Στην εκδήλωση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, τίμησε με αναμνηστική κλακέτα την δωρήτρια κυρία Αγγελική Κυριατσούλη-Κουσουρνά και τον τέως Αντιδήμαρχο Καμείρου, Γιάννη Μαριεττή.

Ο χαιρετισμός του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου

Εμμανουήλ Γκουσιόπουλου.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να αφιερώσουμε την σημερινή μας εκδήλωση σε δύο άτομα. Τον κ. Μιχαήλ και την κ Μαρία Κυριατσούλη».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φανών ‘Ο Πρόδρομος’, ευαισθητοποιημένος, από τις διαχρονικές αξίες, όπως αυτές εκφράζονται μέσω του πνεύματος και του πολιτισμού, πιστεύει ότι, τα πνευματικά αγαθά έχουν τα πρωτεία, σε μία οργανωμένη κοινωνία.

Μια οικία μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό πολιτιστικό κέντρο. Επιτρέψτε μας να εκτιμήσουμε και ταυτόχρονα να προβλέψουμε πως το Πολιτιστικό Κέντρο, θα αποτελέσει στο μέλλον έργο σημαντικής σημασίας, όχι μόνο για τις Φάνες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Το πιστεύουμε απόλυτα, ότι, με τη γνωστή δυναμική που παράγει γενικότερα ο πολιτισμός, μπορούν να συντελεστούν οι βαθιές κοινωνικές, πολιτιστικές τομές, που έχει ανάγκη η περιοχή μας, ο τόπος μας, με την συμπαράσταση πάντοτε, των συνδημοτών μας. Σας καλωσορίζομε, λοιπόν, στα εγκαίνια του πολιτιστικού μας κέντρου.

Ελπίζουμε, ο πνευματικός αυτός χώρος, να γίνει σταθμός και αφετηρία, για τη διεξαγωγή ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Μ’ αυτές τις σκέψεις παραδίδουμε σήμερα σε χρήση στους συνχωριανούς μας, αλλά κυρίως στους νέους της περιοχής μας, και στους συλλόγους του χωριού μας, αυτό το πολιτιστικό κέντρο, με την ευχή και την προσδοκία, να αποτελέσει, ένα πνευματικό και κοινωνικό σκαλί. Αγαπητοί χωριανοί, το κτίριο αυτό είναι δικό σας δημιούργημα και ανήκει σε όλους τους Φανενους.

Όλοι βάλαμε κάτι μικρό ή μεγάλο για να δημιουργηθεί, άρα έχουμε κάτι κοινό, κάτι που μας συνδέει.

Αυτό το πρώτο βήμα το έκανε η κυρία Αγγελική Κυριατσούλη-Κουσουρνά δωρίζοντας αυτό εδώ το χώρο εις μνήμνη του Δασκάλου κ. Μιχαήλ και της συζύγου του κ. Μαρία Κυριατσούλη.

Το επόμενο μεγάλο βήμα έγινε από τον τότε Χωρικό Αντιδήμαρχο Δήμου Καμείρου κ. Ιωάννη Μαριεττή σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Φανών κ. Βασίλειο Νικολιτσή.

Αυτός και μόνο ο λόγος είναι ικανός για να είμαστε ενωμένοι και δημιουργικοί στα επόμενα χρόνια για το καλό του χωριού μας.

Θα μπορούσα να αναφερθώ επί μακρόν στην αξία και τη σημασία του Πολιτιστικού Κέντρου. Δεν είναι όμως κατάλληλη η σημερινή ημέρα για μακρηγορία.

Τα αντικείμενα από μόνα τους φωτογραφίζουν την λαϊκή μας παράδοση και ιστορία.

Συμπληρώνουμε φέτος δυο χρόνια δημιουργικής διοίκησης του συλλόγου μας.

Είμαστε ευχαριστημένοι που σε τόσο μικρό διάστημα καταφέραμε τόσα πολλά.

Αναπτύξαμε δεσμούς αγάπης και φιλίας μεταξύ μας. Έτσι και θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος του μηνα, μέχρι να εκλεγεί δημοκρατικά η επόμενη διοίκηση του Συλλόγου μας.

Ζητάμε και θέλουμε την συνεργασία όλων των συγχωριανών, σεβόμαστε και αποδεχόμαστε την καλοπροαίρετη κριτική.

Θα μας διακρίνει πάντα η αξιοκρατία, η διαφάνεια.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω: – Όλους εσάς που είσαστε εδώ σήμερα στην εκδήλωση του Συλλόγου μας – Όλα τα ενεργά μέλη του Συλλόγου μας που μας βοηθούν ηθικά, οικονομικά και εθελοντικά στην επίτευξη των στόχων μας. – Όλους όσους προσέφεραν χρηματική και υλική βοήθεια. Τους κυρίους, Νικολιτσή Βασιλειο, Στρατάκη Κων/νο, Μαννάκη Μιχαήλ, Γλένη Μιχαήλ και Εμμανούηλ, Αντωνάκη Ιωάννη, Καλογήρου Νεκάριο, Χατζηαναστασίου Λάμπρο, Αρφαρά Νεκτάριο, Μαγουλά Νικόλαο, Παπαθεοδώρου Χρήστο, Κυριατσούλη Αποστόλη και Χρούση Στεργο καθώς και τις εταιρίες Δόμηση των αδελφών Παπαγρηγορίου, Πλακαγιέ, Neotex, και Ηλεκτραγορά. – Ολους όσους προσέφεραν εθελοντική εργασία για την ανακαίνιση του κτιρίου. Τους κυρίους Θεοδοσίου Βασίλειο, Χατζημιχάλη Μιχαήλ, Χουρδά Ιωάννη του Γεωργίου, Χατζηλευτέρη Ελευθέριο, Θεοδοσίου Χρήστο του Εμμανούηλ, Καρπαθάκη Ελευθέριο και Γκουσιόπουλο Δημήτριο. – Όλους τους προέδρους και τα μέλη των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου μας καθώς και τα Τοπικά Συμβούλια. – Όλους όσους έδωσαν τα κειμήλιά τους.

Να είναι σίγουροι ότι με αυτή τους την πράξη τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο το χωριό τους. –

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την συνεχόμενη στήριξη τους, τους κυρίους Χαμουζά Παναγιώτη, Κυριατσούλη Απόστολο και Χρούση Στέργο.

Μας τιμά ιδιαίτερα!

Αισθανόμαστε την ανάγκη να αφιερώσουμε την σημερινή μας εκδήλωση σε δύο άτομα. Τον κ. Μιχαήλ και την κ Μαρία Κυριατσούλη.

Σας ευχαριστώ!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΧΑΗΛ ΚΥΡΙΑΤΣΟΥΛΗ

Ο Μιχάλης Κυριατσούλης γεννήθηκε στις Φάνες στις 2-9-1909.

Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στις Φάνες και στη συνέχεια το Βενετόκλειο Γυμνάσιο στη Ρόδο.

  Με την αποφοίτησή του από το Βενετόκλειο, διορίστηκε ως δάσκαλος από τον Σεπτέμβρη του 1928 στο Δημοτικό Σχολείο Φανών.

  Επειδή δεν υπήρχε σχολικό κτίριο, τα μαθήματα γινόντουσαν στην Εκκλησία του χωριού με όσες αντιξοότητες συνεπάγεται αυτό.

  Με το διορισμό του, πρώτο του μέλημα ήταν η επισκευή κτιρίου που είχε δωρίσει ο κ. Σταματίου για να χρησιμοποιηθεί ως Σχολείο, η οποία και τελικά έγινε μετά τις συνεχείς προσπάθειες και τα εγκαίνιά του έγιναν τον Σεπτέμβρη του 1931 κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 1931-1932.

  Χαρακτηριστικές είναι η πρώτη του ομιλία στο τέλος της σχολικής περιόδου 1928-1929 που αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας του Σχολείου και στην έναρξη της σχολικής περιόδου 1931-1932 όπου έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου σχολείου.

  Το 1935 όλοι οι δάσκαλοι των Δωδεκανήσων υποχρεώθηκαν να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο των ξένων στην Περούτσια της Ιταλίας, προκειμένου να μάθουν και να διδάσκουν σωστά την Ιταλική γλώσσα.

  Ο Μιχάλης Κυριατσούλης αποκαλούμενος και Δάσκαλος, υπηρέτησε στο δημοτικό Σχολείο Φανών κατά τη δύσκολη περίοδο της Ιταλικής κατοχής, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις μαθητές μεγαλύτερους από αυτόν.

  Το 1941 παντρεύτηκε την Μαρία (Μαρούλη) Παπαναστάση κόρη του Αρχιμανδρίτη Παπαναστάση και απέκτησε δύο παιδιά, τον Βασίλη και την Αγγελική.

  Μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου και την σχολική περίοδο 1948-1949 τελείωσε το μετεκπαιδευτικό της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου με βαθμό 8,87 και στην συνέχεια δίδασκε και πάλι στο Δημοτικό Σχολείο Φανών μέχρι το έτος 1956.

   Το έτος 1956 μετατέθηκε σε Δημοτικό Σχολείο της Ακαδημίας της Ρόδου και το 1957 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο της Παλιάς Πόλης.

  Το 1960 έγινε Διευθυντής του Σχολείου έως το 1966 όπου και συνταξιοδοτήθηκε μετά από 38 έτη υπηρεσίας.

  Απεβίωσε στις 14-01-1991 και ενταφιάστηκε στο χωριό του όπως ήταν η επιθυμία του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΤΣΟΥΛΗ

  Η Μαρία Κυριατσούλη (Μαρούλη), το γένος Παπαναστάση, γεννήθηκε στις 10-11-1914. Ο πατέρας της ήταν ο Δάσκαλος και Αρχιμανδρίτης Παπαναστάσης και η μητέρα της η Αγγελίνα (Αγγελική).

  Ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Παπαναστάσης, διετέλεσε αναπληρωτής Μητροπολίτης Δωδεκανήσων από το 1947-1948 και μέχρι του διορισμού του Σπυρίδωνα ως επίσημου Μητροπολίτου Ρόδου.

  Η Μαρία Κυριατσούλη ήταν αδελφή του γνωστού αντιστασιακού Δασκάλου Μανώλη Παπαναστάση, ο οποίος διέκοψε τις σπουδές του ως χημικός στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο στην Ιταλία, προκειμένου να καταταγεί στον Ελληνικό στρατό και να συμμετάσχει σε πατριωτική δράση για την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, ιδρύοντας το Εθνικό Μέτωπο Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης.

Για την αγωνιστική του δράση φυλακίστηκε από τους Ιταλούς – Έλληνες.

  Επί Αγγλικής κατοχής, διορίστηκε γενικός γραμματέας στην ένωση γεωργικών συνεταιρισμών, όπου και εξέδιδε την εφημερίδα “Ο Γεωργός”. Το έτος 1988 μετά θάνατον, η Ελληνική Κυβέρνηση βράβευσε τον αντιστασιακό Μανώλη Παπαναστάση για την αγωνιστική του δράση και ο Δήμος Ρόδου έδωσε τ’ όνομά του σ’ ένα δρόμο της πόλης.

   Η Μαρία Κυριατσούλη το 1941 παντρεύτηκε τον δάσκαλο Μιχάλη Κυριατσούλη με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

  Το ακίνητο που δώρισε η κόρη της Αγγελική στον πολιτιστικό σύλλογο, ήταν προίκα από τον πατέρα της, το οποίο στη συνέχεια δώρισε στην κόρη της.

Απεβίωσε στις 15-09-2007.

Τα στοιχεία είναι από το αρχείο των παιδιών του.

ΡΟΔΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

Pin It on Pinterest