rodosreport.gr – Τα νέα και οι ειδήσεις της Ρόδου|Ρόδος ενημέρωση
Ρόδος
+15C
ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ticket title
Συμμετοχή του Βουλευτή Δωδεκανήσου, Νεκτ. Σαντορινιού στη Λαϊκή Συνέλευση Παστίδας
Μεγάλη αναβάθμιση του ρωσικού στόλου – 50 νέα σκάφη και υποβρύχια εντός του 2015
Η Αίγυπτος αγοράζει 12 Su-35! – Κυριαρχία στην Α.Μεσόγειο με φόντο την προστασία της κυπριακής ΑΟΖ
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές για την υγεία σας από τη ταχυκαρδία
Η παγκόσμια επιστήμη μέσα από το ελληνικό αλφάβητο – Τι συμβολίζει κάθε ένα από τα 24 γράμματα
Προϊστορικός καρχαρίας στα δίκτυα ψαρά στην Αυστραλία (βίντεο)
Ελληνικά «αντίποινα» για τα LEO2A4: Ξεκινά νέα έρευνα στο «βαθύ» γερμανικό κράτος για τις μίζες των υποβρυχίων Type 214 και των ελικοπτέρων ΝΗ-90
H Γερμανία «έκοψε» την παραχώρηση μεταχειρισμένων αρμάτων LEO-2A4 στην Ελλάδα!
Αεροδιακομιδή για νεογέννητο από τη Ρόδο στο ΠΑΓΝΗ
Bullying : Πώς μπορεί να καταλάβετε ότι ένα παιδί είναι θύμα σχολικής βίας ή εκφοβίζεται;

Από 1η Ιουνίου όλοι οι Έλληνες δωρητές οργάνων – Δήλωση – αίτηση άρνησης δωρεάς οργάνων

Από 1η Ιουνίου όλοι οι Έλληνες δωρητές οργάνων – Δήλωση – αίτηση άρνησης δωρεάς οργάνων

Από 1η Ιουνίου σε ισχύ ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο, όποιος δεν έχει κάνει δήλωση – αίτηση άρνησης δωρεάς οργάνων , θα θεωρείται δωρητής οργάνων.

Οι πολίτες μπορούν να  υπογράφουν τη συγκεκριμένη φόρμα υπεύθυνης δήλωσης στα Αστυνομικά Τμήματα, σύμφωνα με την οποία αρνούνται να γίνουν δωρητές οργάνων, υπό τις συνθήκες που επιβάλει ο νέος Νόμος. Στα Αστυνομικά Τμήματα θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής τους και στη συνέχεια η δήλωσή τους κοινοποιείται σε κάθε αρμόδιο φορέα.

Παρακάτω ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΜ για να μην επικρατεί σύγχυση και πανικός.

ΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΜ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ 1ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ
ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ
 
«Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ»
 
Αθήνα, 23/05/2013
 
Με την παρούσα ανακοίνωση ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) επιθυμεί να ενημερώσει και να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας, σχετικά με την έναρξη ισχύος της  διάταξης του νόμου, που προβλέπεται από την παρ. 2 του αρ.9 του ν.3984/2011 «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων» και αφορά την αφαίρεση οργάνων από αποβιώσαντες δότες.
 
Σύμφωνα με το νόμο αυτό «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του» (ν.3984/11 ως τροποποιήθηκε, με το ν. 4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012). Η τροποποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2011. 
 
Η «αντίθεση» στην αφαίρεση οργάνων εκφράζεται με σχετική δήλωση, που αποστέλλεται, ανά πάσα στιγμή, στον ΕΟΜ και διασφαλίζει ότι:
·       στη περίπτωση που ο πολίτης, που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, ΔΕΝ θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.
·       η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στη περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του.
·       σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων ΔΕΝ θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση είτε όχι .
 
Άρα μέσω της δυνατότητας «αρνητικής δήλωσης», διασφαλίζεται η άρνηση του πολίτη να γίνει δότης οργάνων, ακόμα και αν η οικογένειά του το επιθυμεί.
 
Υπογραμμίζεται, ότι ουδέποτε στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., που πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις, κάτω από ισχυρά νομικά πλαίσια και ανεξαρτήτως νομοθετημένου τρόπου συναίνεσης, δεν έχουν ληφθεί μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του ή ενάντια στην αρνητική του δήλωση.
 
Ο ΕΟΜ, καταλήγοντας, εκφράζει τη λύπη του, καθώς στο γενικότερο πλαίσιο «εκφοβισμού» του κοινού χρησιμοποιείται ως μέσο και ο θεσμός της Δωρεάς Οργάνων, ένας θεσμός που έχει ως βάση και απαραίτητη προϋπόθεση την Κοινωνική Συναίνεση
Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δυσάρεστο, να κυκλοφορούν, αβίαστα και απερίσκεπτα, ακόμα και από επίσημους φορείς τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του κοινού από τον ανιδιοτελή σκοπό της Δωρεάς Οργάνων. Τελικοί αποδέκτες της ζημίας αυτής δεν είναι άλλοι από τους πάσχοντες ασθενείς, οι οποίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους, για τη σωτηρία της ζωής τους, στην ανεύρεση ενός μοσχεύματος.
 
Ο ΕΟΜ απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες και στην ελληνική κοινωνία και υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των ασθενών στη λυτρωτική γι’ αυτούς μεταμόσχευση, δηλώνει ότι η Δωρεά Οργάνων, μετά το τέλος της ζωής, αποτελεί σύμβολο της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ προσφοράς, η οποία πραγματοποιείται και θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται συναινετικά και με σεβασμό στην επιθυμία του ατόμου και της οικογένειάς του. 
About

Ονομάζομαι Ανδριάνα Κυπραίου και γεννήθηκα το έτος 1989 στη Ρόδο, όπου και κατοικώ μόνιμα. Αποφοίτησα από τα εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία το 2007 και έπειτα αποφοίτησα από το τμήμα Δημοσιογραφίας στη Σχολή του ANT1 το έτος 2009. Επίσης σπούδασα στο τμήμα Λογοθεραπείας στην πόλη των Ιωαννίνων, απ' όπου αποφοίτησα το έτος 2012. Έχω ασχοληθεί από την παιδική ακόμα ηλικία με δημοσιογραφικούς ομίλους, έκδοση εφημερίδων και συγγραφή κειμένων και μυθιστορημάτων.