Οι Ρόδιοι Εθνικοί θα γιορτάσουν τα Διοσκούρεια και τα Άλια Ρόδια «2016»


Στα πλαίσια του ετήσιου εορταστικού κύκλου της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, οι Ρόδιοι Εθνικοί-Τελχινίς εορτάζουν τα Διοσκούρεια και τα Άλια, στον Βωμό της Αθηνάς, στον Οίκο των Ροδίων Εθνικών, περιοχή Κοσκινού, την Ημέρα Ηλίου (Κυριακή) 31Ιουλίου »2016» και ώρα 07:30μ.μ, το απόγευμα, και προσκαλούν όποιον αισθάνεται Έλληνας να παραστεί. Θα ακολουθήσει γεύμα.

Σημείο συνάντησης πρώην αμερικανικός σταθμός(στο περίπτερο πριν την EUROMEDICA), Κοσκινού,ώρα 07:15.
Για πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6932502522 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected]

 

Αλίεια ή Άλ(ε)ια ή Ηλιεία (τα)

Μεγάλη γιορτή προς τιμή του Ήλιου (Άλιος στη δωρική διάλεκτο) που γινόταν στη Ρόδο το μήνα Πάναμο (Αύγουστος – Σεπτέμβριος). Από το όνομα του μήνα τα Αλίεια ονομάζονταν και Διπανάμια.

Υπήρχαν Μικρά και Μεγάλα Αλίεια. Τα μικρά γιορτάζονταν κάθε χρόνο, ενώ τα μεγάλα, ανά τετραετία.

Η γιορτή άρχιζε με πομπή και θυσίες κι ακολουθούσαν αγώνες μουσικοί, γυμνικοί, φιλοσοφικοί, ιπποδρομίες, λαμπαδηδρομίες. Στους αγώνες έπαιρναν μέρος και οι γυναίκες. Το έπαθλο στην αρχή ήταν μια χάλκινη υδρία, αλλά αργότερα αντικαταστάθηκε από πήλινο αθηναϊκό αμφορέα και τέλος το έπαθλο ήταν ένα στεφάνι από λευκή λεύκα ή φοίνικα κατ’ άλλους.

Προς τιμή του Ήλιου οι Ρόδιοι είχαν χτίσει και τον Κολοσσό της Ρόδου. Στα χρόνια του Στράβωνα ο Κολοσσός ήταν πεσμένος από σεισμό.

Τα Αλίεια τα παρακολουθούσαν πιστοί από πολλές πόλεις.

Στη Φιλαδέλφεια και στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας οι γιορτές προς τιμή του Ήλιου έιχαν το όνομα Άλια.

 

Διοσκούρια ή Διοσκούρεια (τα)

Γιορτή προς τιμή των Διοσκούρων του Κάστορα και του Πολυδεύκη που γινόταν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Ιδιαίτερα τα γιόρταζαν οι αχαϊκές και δωρικές πόλεις.

Γιορτάζονταν στους Δελφούς, στη Σπάρτη, στην Κυρήνη της Λιβύης, όπου γινόταν και αγώνας γυμνικός. Στην αθήνα γιορτάζονταν με το όνομα Ανάκεια.

Στα Θεοξένια που γίνονταν στον Ακράγαντα της Σικελίας πίστευαν ότι οι Διόσκουροι παρευρίσκονταν στη γιορτή ως «ξενιζόμενοι». Η θυσία που προσφερόταν στους Διόσκουρους ονομαζόταν «ξενισμός».

Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Διοσκούρεια στις 8 του Απρίλη, σε ανάμνηση της νίκης τους εναντίονν των Λατίνων το 469 π.Χ.

Οι ναυτικοί όταν κινδύνευαν συνήθιζαν να κάνουν επίκληση στους Διόσκουρους.

13699965_1185020018185342_8770944052863794428_n

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια