Ο Δήμος Ρόδου ενώνει τις δυνάμεις του με Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νησιωτικούς δήμους ενάντια στην κλιματική αλλαγή


Στα πλαίσια της 35ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων του Διευρωπαϊκού Δικτύου των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM), που πραγματοποιήθηκε χθες (Πέμπτη 25 Ιουνίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος με τους 18 δημάρχους από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες υπέγραψαν το Σύμφωνο των Νησιών, το οποίο αποτελεί πολιτική δέσμευση των νησιωτικών αρχών για την προαγωγή αειφόρων συστημάτων ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.

Βασικός στόχος του Συμφώνου των Νησιών, το οποίο μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει 65 νησιωτικές αρχές από την Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Σουηδία, είναι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο νησιού κατά 20%, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η προαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ρόδου αναγνώρισε την σπουδαιότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, υπογραμμίζοντας πως τα νησιά, λόγω των ευαίσθητων οικοσυστημάτων τους, και της εξάρτησης τους σε ορυκτά καύσιμα είναι περισσότερο ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Ρόδου τόνισε πως μέσω των ενεργειακών σχεδίων δράσης οι νησιωτικοί δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μέτρα που αφορούν στην προαγωγή των ΑΠΕ, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε αφθονία στα νησιά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις μεγάλες εποχιακές διακυμάνσεις στη ζήτηση, καθώς και μόνιμα διαρθρωτικά μειονεκτήματα.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια