Δήμαρχος Ρόδου: «Το νομοσχέδιο για την κινητικότητα θα είναι κενό γράμμα, αν δεν ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών δήμων»


Δήμαρχος Ρόδου: «Το νομοσχέδιο για την κινητικότητα θα είναι κενό γράμμα, αν δεν ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών δήμων»

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΝΑ και Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη) το πρωί, η οποία συζήτησε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που αφορά στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

Στην τοποθέτηση του, ο Δήμαρχος Ρόδου τόνισε πως τα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα τα μικρά νησιά πλήττονται καταλυτικά από την υποστελέχωση τόσο των δημοτικών, όσο και των κρατικών υπηρεσιών και πρότεινε τα εξής:

  1. Να προβλεφθεί η παροχή οικονομικών κινήτρων, πέραν των υπηρεσιακών, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, για τις παραμεθόριες περιοχές και τα νησιά, όπου παρατηρείται μειωμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος, όπως ειδικά επιδόματα νησιωτικότητας, επίδομα ενοικίου κτλ.

  2. Την αδήριτη ανάγκη κατοχύρωσης του κριτηρίου της «εντοπιότητας», προκειμένου να καλυφθούν μακροχρόνια οι ανάγκες των δήμων από ντόπιο επιστημονικό και άλλο προσωπικό.

  3. Να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως για περισσότερο από έξι (6) μήνες το χρόνο ο πληθυσμός των νησιών διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης μέσω ειδικών ρυθμίσεων που θα επιτρέπουν στους δήμους να στελεχώνουν τις δημοτικές, καθώς και τις κρατικές υπηρεσίες (Αστυνομία, Λιμενικό σώμα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), προκειμένου να ανταπεξέρχονται στις αυξημένες ανάγκες.

  4. Η διάταξη για εθελούσια μετακίνηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα νησιά, εάν η διάρκεια των μετατάξεων δεν είναι τουλάχιστον 10ετής και των αποσπάσεων τουλάχιστον 5ετής.

  5. Για την μετάταξη υπαλλήλου από Δήμο θα πρέπει να προβλέπεται η έγκριση και όχι η απλή γνώμη από τον φορέα προέλευσης, ειδάλλως σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να αποψιλωθούν κρίσιμες υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Ρόδου με αντιπροσωπεία 7 Δημάρχων, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη , όπου συζήτησαν τα θέματα του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε επί θητείας του κ. Παν. Κουρουπλή. Ο Δήμαρχος ζήτησε κατ’ εξαίρεση να κατατεθούν οι τροπολογίες για διατάξεις που αφορούν τη διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών του δημοτικού φόρου, θέματα που αφορούν τη ΔΕΥΑΡ και το προσωπικό της, καταστατικές θέσεις αιρετών, τις κατ’ εξαίρεση προσλήψεις προσωπικού στα μικρά νησιά και άλλες επείγουσες διατάξεις.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια