“Δίκτυο Χριστιανικών Μουσείων και Επισκέψιμων Μνημείων Ρόδου”

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του Δικτύου Χριστιανικών Μουσείων και Επισκέψιμων Μνημείων που ανέπτυξε το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα (ΕΜΙ) της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου. Το υπό υλοποίηση Δίκτυο Χριστιανικών Μουσείων & Επισκέψιμων Μνημείων Ρόδου αναπτύσσεται συμπεριλαμβάνοντας μουσεία και μνημεία που βρίσκονται στα παράλια και κυρίως στην ενδοχώρα της νήσου. Αφορά στην διαχείριση και την χάραξη στρατηγικής για την διατήρηση, προβολή και ανάπτυξη του πολιτισμικού αποθέματος που ανήκει στην Εκκλησία εντός των διοικητικών ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου. Στόχος του είναι η μετατροπή της περιοχής σ’ ένα μεγάλο πολυθεματικό πάρκο ενδιαφέροντος με ποικίλα προσφερόμενα τουριστικά και εκπαιδευτικά προϊόντα, ήπιας μορφής, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του θεματικού και ιδιαίτερα του θρησκευτικού τουρισμού και στην αειφορία της τοπικής οικονομίας.

Το Δίκτυο συγκροτείται από το Μητροπολιτικό Μουσείο, που αποτελεί και τον κεντρικό κόμβο – πυρήνα του δικτύου, περιφερειακούς κεντρικούς κόμβους και επιμέρους τοπικά δίκτυα που αναδεικνύονται και από πολιτιστικές διαδρομές -«Περίπατους στον Χώρο και τον Χρόνο». Τα τοπικά δίκτυα περιλαμβάνουν κατά περίπτωση συλλογές, μνημεία, περιοδικές εκθέσεις, πανηγύρια, εκδηλώσεις, συνέδρια κ.α. Θέμα του δικτύου είναι «Η ιστορία της Ροδιακής Εκκλησίας και ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στο νησί γύρω από την ορθόδοξη λατρεία» και εξιστορείται σε όλους τους κόμβους του δικτύου μέσα από ολοκληρωμένες, αυτοτελείς ιστορίες-εκθέσεις που εκτυλίσσονται εξελικτικά στους κόμβους του.

Τεχνολογίες αιχμής, διαδραστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, ανοικτής πρόσβασης ψηφιακό πληροφοριακό υλικό ποικίλης θεματολογίας, σύγχρονες τάσεις στους τομείς της μουσειολογίας και της πολιτιστικής διαχείρισης συστρατεύονται προκειμένου να αναδείξουν το τοπικό πολιτιστικό απόθεμα και να καταστήσουν ανεμπόδιστη την φυσική και πνευματική προσβασιμότητα, φιλοδοξώντας να καταστήσουν το Μητροπολιτικό Δίκτυο πνεύμονα πολιτισμού στο νησί της Ρόδου.

Το έργο θα παρουσιάσει ο υπεύθυνος υλοποίησης Νίκος Σησαμάκης.
O Σησαμάκης Νίκος διευθύνει το Πολιτισμικό Εργαστήρι ΑΕΝΑΟΝ το οποίο ίδρυσε το 1998 και δραστηριοποιείται εμπράκτως στους τομείς των μουσειακών  μελετών και εφαρμογών, διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών, κατασκευή μουσειακών και εκθεσιακών χώρων, εικαστικών τεχνών, συντήρησης έργων τέχνης και αναστύλωσης μνημείων.  Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μετά τις σπουδές του στη Συντήρηση Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Παράλληλα με τις εγκύκλιες σπουδές του παρακολούθησε προγράμματα εικαστικών τεχνών και θήτευσε στο πλάι σημαντικών καλλιτεχνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στον τομέα της ανάπτυξης μοντέλων διαχείρισης πολιτισμικών πόρων και της άρσης των προβλημάτων που δημιουργεί η πολυδιάσπαση του χώρου και των διαφορετικών φορέων διαχείρισης καθώς και στην δημιουργία εξειδικευμένων θεματικών τουριστικών και εκπαιδευτικών προϊόντων που βασίζονται στο μοντέλο της εμπειρίας, την σύγχρονη τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικεύεται σε θέματα έρευνας και υλοποίησης ψηφιακών εφαρμογών σε χώρους πολιτισμικού ενδιαφέροντος και ηλεκτρονικής διαχείρισης συλλογών. Έχει πολύχρονη πείρα στην εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων και μελετών για την ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης και ως σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού σε διάφορους φορείς. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και ως επιστημονικός υπεύθυνος σε ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γ.Δ. Εκπαίδευση και Πολιτισμός).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Νεα Πτέρυγα Νεστοριδείου (Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου), στις 18:30, με ελεύθερη είσοδο (https://www.facebook.com/events/291089557706840/)

Στα πλαίσια του «Τριημέρου για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία», που διοργανώνει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, στις 25-27 Φεβρουαρίου 2014, με την ευγενική υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου.

posterA3_diktyo

Pin It on Pinterest