Πέθανε ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, Dieter Moebius


Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή χθες , Δευτέρα 20 Ιουλίου, μία από τις τρανταχτές προσωπικότητες της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Γερμανοελβετός Dieter Moebius.

Ο Moebius ήταν ιδρυτής του τρίο Kluster, μαζί με τους Hans – Joachim Roedelius και Conrad Schnitzler, μιας αυτοσχεδιαστικής ομάδας που χρησιμοποιούσε τα πάντα, από συνθεσάιζερ μέχρι ξυπνητήρια και οικιακά σκεύη για να συνθέσει μουσική

Οι Moebius και Roedelius – έπειτα από την αποχώρηση  του Schnitzler  – συνέχισαν  ως ντουέτο και μετονομάστηκαν σε Cluster. Ηχογράφησαν μερικά από τα σημαντικότερα ηλεκτρονικά άλμπουμ της γερμανικής ηλεκτρονικής μουσικής, ανάμεσα τους και ο δίσκος «Zuckerzeit», για τον οποίο συνεργάστηκαν με τον Brian Eno.

Ο Eno ξεκίνησε επίσημα τη συνεργασία του με τους Moebius και Roedelius το 1977, όταν η «Sky Records» κυκλοφόρησε το «Cluster & Eno». Το τρίο ηχογράφησε ακόμη το «After the Heat» δύο χρόνια αργότερα και, μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών, τα «Begegnungen» και «Begegnungen II».

Η είδηση του θανάτου του Moebius έγινε γνωστή μέσω της γυναίκας του, ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο φίλος και μέλος της Harmonia, Michael Rother μέσω Facebook. «Πολύ θλιβερά νέα σήμερα για όλους τους φίλους του Dieter Moebius και της μοναδικής μουσικής του. Ο φίλος γείτονας και συνεργάτης απεβίωσε σήμερα το πρωί. Θα λείψει σε όλους μας. Η σκέψη μας είναι στη σύζυγό του, Irene» έγραψε.

Ο Moebius επισκέφτηκε τη χώρα μας το 2009, όταν οι Cluster έπαιξαν στην Τεχνόπολη, στα πλαίσια του Synch Festival.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια