Βροχή από Διδυμίδες τα βράδια του Δεκεμβρίου

Οι Διδυμίδες κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό, σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων,… με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο

Η βροχή των διαττόντων αστεριών Διδυμίδων είναι φαινόμενο που μπορεί να απολαύσει κανείς στον νυχτερινό ουρανό τον Δεκέμβριο και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά μετέωρα μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου.

Το φαινόμενο φέτος κορυφώνεται το βράδυ αυτής της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου προς χαράματα της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου και καθώς το φεγγάρι δεν θα είναι «γεμάτο» στον ουρανό, ο οποίος θα είναι αρκετά σκοτεινός, θα διευκολύνει όσους το ξενυχτήσουν να απολαύσουν το θέαμα.

Οι Διδυμίδες θεωρούνται ο «βασιλιάς» των διαττόντων, καθώς μπορούν να «παράγουν» έως 120 φωτεινότατα μετέωρα (πεφταστέρια) την ώρα, δηλαδή έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Τα συγκεκριμένα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό, σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Οι Διδυμίδες παρατηρήθηκαν πρώτη φορά στα μέσα του 1800 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Πηγή τους πιθανότατα είναι ο μυστηριώδης αστεροειδής -ή, κατά άλλους, νεκρός κομήτης- «3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1983 από τη NASA.

Ο «3200 Φαέθων» είναι ένα σκοτεινό βραχώδες αντικείμενο χωρίς «ουρά», το οποίο δεν αφήνει στο πέρασμά του αρκετή σκόνη για να δικαιολογήσει με βεβαιότητα τη δημιουργία των διαττόντων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μετέωρα των Διδυμίδων μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον «3200 Φαέθωνα», όταν είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο.

Σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, το μυστήριο της προέλευσης και δημιουργίας των Διδυμίδων δεν έχει ακόμα λυθεί οριστικά, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να εξηγήσει τον μεγάλο αριθμό σωματιδίων σκόνης που πέφτουν στη Γη με την μορφή μετεώρων.

Πηγή : efsyn.gr

Pin It on Pinterest