Διάλεξη με θέμα τα νησιά της Δωδεκανήσου κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930

Διάλεξη με θέμα τα νησιά της Δωδεκανήσου κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 πρόκειται να δώσει ο Δρ Νικ Δουμάνης, από το Πανεμιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, τα Δωδεκάνησα βρίσκονταν ακόμα υπό την κυριαρχία της Ιταλίας. Υπό τη δικτατορία του Μουσολίνι, η Ρόδος, η Κως και η Λέρος αναδείχθηκαν σε χαρακτηριστικά παραδείγματα ιταλικού μοντερνισμού και ιταλοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα εξετασθούν οι επιπτώσεις που είχαν ο ιταλικός μοντερνισμός και η αφομοίωση σε εκείνους που έγιναν στόχος αυτών των προσπαθειών. Θα επανεξετασθούν οι τρόποι με τους οποίους οι λαοί διαπραγματεύονται τα σύμβολα και τις πρακτικές μιας αυτοκρατορίας που, από τη μια πλευρά, εκπροσωπεί την «Ευρώπη» και τον μοντερνισμό, και που από την άλλη αποτελούσε απειλή για την ελληνική Ορθοδοξία και την ελληνική εθνικότητα.

Παρά τις απειλές αυτές, ωστόσο, οι Έλληνες συχνά θα θυμούνται τους Ιταλούς με μια αίσθηση νοσταλγίας. Γιατί τους αρέσει η ιδέα του να είναι «una faccia, una razza»;

Ο Nικ Δουμάνης είναι επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Στα πρόσφατα βιβλία του περιλαμβάνονται: «Ιστορία της Ελλάδα» (Palgrave, 2010), Πριν το Έθνος (Oxford, 2012), και του παρόντος ολοκληρώνει το «The Oxford Handbook of Europe 1914 – 1945», ενώ γράφει την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου και συγγράφει μια νέα ιστορία για την Ελλάδα του 20ου αιώνα με τον Αντώνη Λιάκο.

Η διάλεξη θα δοθεί στις 7:00μμ, στην αίθουσα του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακήσιων (2ος όροφος, 329 Elizabeth Street, στο κέντρο της Μελβούρνης). Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και η οργανωτική Επιτροπή των Σεμιναρίων ευχαριστεί τον χορηγό της διάλεξης, που είναι η εταιρεία «Southern Cross Chauffeur Drive».

Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετ

Πηγή: zougla.gr

Pin It on Pinterest