Ολοκληρώθηκε το διαδραστικό τρίπτυχο πρόγραμμα «Η διάσταση της βίας από την οικογενειακή ζωή στο ενδοσχολικό περιβάλλον»


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 30 και 31 Μαρτίου 2016 οι δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Η διάσταση της βίας από την οικογενειακή ζωή στο ενδοσχολικό περιβάλλον» από το Δήμο Ρόδου με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας προς τους μαθητές του Γυμνασίου Σορωνής, σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δωδεκανήσου κα. Βλάχου και με τη Διευθύντρια του σχολείου κα. Μίσιου. Οι συγκεκριμένες δράσεις, την εποπτεία των οποίων είχε η κα Άννα Ζωάννου, Αντιδήμαρχος Προστασίας και Προαγωγής Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των φύλων και τρίτης ηλικίας, αποτέλεσαν το τελευταίο μέρος ενός διαδραστικού προγράμματος-τριπτύχου δράσεων που απευθύνονταν σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες του σχολείου.

Η πρώτη θεματική του διημέρου είχε στόχο την ενημέρωση των μαθητών/τριών για τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης προς τις γυναίκες θύματα βίας, καθώς και για τα επιδημιολογικά στοιχεία του φαινομένου, τα είδη της βίας, το νομικό πλαίσιο και την ψυχολογία της γυναίκας που υφίσταται βία. Ακολούθησε προβολή σχετικών βίντεο και συζήτηση με τους μαθητές, αφού έθεσαν τους προβληματισμούς τους και τις απορίες τους στα στελέχη του Κέντρου.

Στη δεύτερη θεματική, προσπάθεια έγινε να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες πάνω στο θέμα του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Αρχικά επισημάνθηκε η σύνδεση της ενδοσχολικής βίας ως φαινομένου το οποίο σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με τη βία στους κόλπους της οικογένειας καθώς και ο αντίκτυπος στην ψυχολογία των παιδιών είτε είναι θύματα βίας τα ίδια είτε απλά είναι θεατές βίαιων περιστατικών μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Η δράση ολοκληρώθηκε με την προβολή προς τους μαθητές/τριες του διαδραστικού εκπαιδευτικού εργαλείου που υλοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Καμπάνια ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό με συντονιστή εταίρο το Χαμόγελο του Παιδιού και πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Ιταλία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία).

Σκοπός του διαδραστικού τριπτύχου προγIMG_2877 IMG_2871ς, που διήρκεσε ένα ολόκληρο μήνα, ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών του σχολείου πάνω σε θέματα Ισότητας των Φύλων, πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και του ενδοσχολικού εκφοβισμού με την εφαρμογή ολοκληρωμένης παρέμβασης στη συγκεκριμένη σχολική κοινότητα.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble